Cova de Puig Bernat
Vallirana

Puig Bernat - Fondo de l'Osca
    A l'extrem sud-oest del cim, prop del torrent i de la urbanització la Pinatella

Adriana Geladó Prat

Avenc de 15 metres de desnivell amb un recorregut de 78 metres, situat en una zona litològica de dolomies. Presenta una boca allargada de 10 x 3 metres, amb una galeria de sostre baix que porta a una sala de dimensions més grans. La seva planta està recoberta de grans blocs i la galeria es prolonga. Un laminador baix i allargat remunta la cavitat fins a fer-se impracticable als 15 metres. Cal grimpar per un petit ressalt al principi del laminador, per tal de poder arribar a una galeria ascendent i de secció arrodonida. Aquesta empalma amb el mateix laminador per la seva part més alta, en un petit laberint d'escletxes.

Les dades han estat extretes de l'espai web Espeleoindex. Les coordenades són aproximades.

La cavitat va ser explorada a la dècada dels anys 90 del segle XX per Toni Asensio i Pedro Valdepeñas. A la boca hi havia una via d'escalada.

Http://www.espeleoindex.com/# (Consulta: 20-04-2017). PIOLET (2012). Vallirana: caminades, avencs i cabanes. Barcelona: Editorial Piolet, nº 40.