Cova de les Animetes
Matadepera

Carena de les Ànimes
    Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac

Al seu interior s’observen remocions de terra.
    Científic/Cultural
    Jordi Montlló Bolart

Cova situada al vessant est de la Carena de les Ànimes, al nord-est del cim de la Mola. L’accés més fàcil és fa pel camí de la Font Soleia que transcorre pel vessant oriental de la carena, al nord de la Font del Saüc i de la Font Soleia. Deixar el camí i enfilar-se per la canal on hi ha la Cova del Purgatori. Un cop dalt d’un replà, vorejar el cingle cap a l’esquerra fins a trobar una nova canal i baixar per ella fins a trobar a mà dreta l’entrada de la Cova de les Ànimes. La Cova de les Animetes es localitza tres metres més avall, aquesta vegada a mà esquerra, baixant a frec de cingle i saltant cap al vessant esquerre amb cura de no caure pel salt de la canal d’uns cinc metres d’alçada.

Està estructurada en una diàclasi N65O, amb una única cavitat estreta de 16 metres de recorregut i un desnivell de 9 metres, sense que s’hi hagi localitzat cap resta arqueològica o se'n tingui constància.

La primera referència escrita sobre la cavitat és de l’any 1955, on membres del GES del CMB la visitaren durant el mes d’abril per primer cop.

L’any 1971-1972 els membre de l’Espeleo Club Sabadell l'exploraren en la seva totalitat, aixecant la primera topografia coneguda.

L’any 1995, Jaume Sandoval i Ramon Grau, membres del SIRE – UEC Sants, realitzaren una segona topografia.

SUADES, Ramon; SENYAL, Jordi (2020). Mapa Interactiu de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac.