Cova de la Rasa
Mediona

Al nord-oest de Pereres.

Neolític
    Edats dels Metalls
    XL-XXXV aC, XV-XII aC, II-I aC i II-V dC.
    Regular
    L'establiment de l'estat de conservació d'un jaciment és problemàtic. Tan sols una intervenció arqueològica pot determinar si s’hi conserva estratigrafia.
    Fitxa PAP 088 del Catàleg de Béns a Protegir inclòs al POUM.
    IPA 4357. Fitxa 4176 de l'Espeleoíndex.
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

En una petita depressió es troba la boca de la cavitat (formada per l’amuntegament de blocs) a la qual s'accedeix per un petit ressalt. Al fons, entre blocs, el conducte gira bruscament cap a l'esquerra i fa de nou un curt ressalt. En total, el recorregut té 12 m de llargada i 3 m de desnivell. Al llarg dels anys s’hi ha localitzat restes ceràmiques del calcolític-edat del bronze, ceràmica campaniana B i altres restes romanes possiblement d’època imperial.

Durant les tasques de realització del mapa del patrimoni cultural no s'hi va poder accedir.

Es coneix la presència de restes arqueològiques al jaciment des de la dècada de 1950. Posteriorment, a les dècades de 1970 i 1980 s’hi van dur a terme diverses recollides i fins i tot una excavació sense metodologia arqueològica.

Coll, J.M.; Molina, J.A.; Roig, J. (1995): «El fondal de Valldellós (Mediona, Alt Penedès): Un nucli eremític-cultual en cova del s. V», a Miscel·lània Penedesenca (20): 169-183. Institut d'Estudis Penedesencs.

MESTRES, J. (inèdit): El Neolític Antic al Penedès.

ROVIRA i PORT, J.; SANMARTÍ GREGO, E.; GALLART ROMEU, J. (1983): Mediona i l'Alt Penedès de la Prehistòria a l'Antiguitat. Barcelona Institut de Prehistòria i Arqueologia de la Diputació de Barcelona. Sèrie Monografies Arqueològiques, núm. 6.