Cova A
Mediona

    Alt Penedès
    Fondal de Valldellòs.
    Emplaçament
    Al nord-oest de Pereres.
    614

    Coordenades:

    41.45615
    1.61901
    384660
    4590316
    Número de fitxa
    08122 - 753
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Neolític
    Edats dels Metalls
    Ibèric
    Romà
    Segle
    XL-XXXV aC, XV-XII aC, II-I aC i II-V dC.
    Estat de conservació
    Regular
    L'establiment de l'estat de conservació d'un jaciment és problemàtic. Tan sols una intervenció arqueològica pot determinar si s’hi conserva estratigrafia.
    Protecció
    Legal
    BPU
    Fitxa PAP 094 del Catàleg de Béns a Protegir inclòs al POUM.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 11494. Fitxa 4174 de l'Espeleoíndex.
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08121A01900005
    Autoria de la fitxa
    Xavier Bermúdez (iPAT Serveis Culturals)

    L’obertura (entre grans blocs, no és pròpiament una cova) fa 5,2 m d’amplada i 3 m d’alçada. S’avança per una galeria de secció triangular, lleugerament descendent, que als pocs metres inicia un ascens per un conducte més estret i curt que porta a una petita boca que surt a l'exterior. En total, 6 m de fondària.

    S’hi ha localitzat material arqueològic d’un ampli ventall cronològic: ceràmiques del neolític antic evolucionat, indústria lítica del calcolític, ceràmica del bronze mitjà, ceràmica comuna i pintada ibèrica i ceràmica paleocristiana, així com restes de fauna i una dena de variscita.

    El lloc sembla haver estat un un lloc d'emmagatzematge i aixopluc en les èpoques més antigues, però poser correspon a un lloc d’ofrenes rituals en època romana.

    Durant les tasques de realització del mapa del patrimoni cultural no s'hi va poder accedir.

    El jaciment és conegut des de la dècada de 1950, i s’hi han recollit materials sense metodologia arqueològics a la dècada de 1970 i, fins i tot, s’hi ha excavat a la dels 1980.

    BACARIA, A. (inèdit): Importacions i produccions locals de D.S.P. (Derivées Sigillés Paléochrétiennes) a la Catalunya litoral i Prelitoral. Tesi doctoral per la Universitat de Barcelona.

    Coll, J.M.; Molina, J.A.; Roig, J. (1995): «El fondal de Valldellós (Mediona, Alt Penedès): Un nucli eremític-cultual en cova del s. V», a Miscel·lània Penedesenca (20): 169-183. Institut d'Estudis Penedesencs.

    MESTRES, J. (inèdit): El Neolític Antic al Penedès. Tesi doctoral per la Universitat de Barcelona.

    ROVIRA i ALEMANY, P. "Coneguem la comarca: El Cingle de l'Agulla (Agulla de font-rubí o de Pereres) i la Cova el Bolet". El Cep. Revista d'Informació General.

    ROVIRA i PORT, J.; SANMARTÍ, E.; GALLART ROMEU, J. (1983): Mediona i l'Alt Penedès de la Prehistòria a la Antiguitat. Barcelona: Institut de Prehistòria i Arqueologia de la Diputació de Barcelona, Sèrie de Monografies Arqueològiques, núm. 6.

    VIRELLA i BLODA, J. "Redescobriment d'un paratge al Penedès". Vèrtex. 52, p.136.

    VIRELLA i BLODA, J. "Un paratge oblidat: El Cingle de l'Agulla i les Coves de Pereres". Circular per als socis de l'Agrupació Excursionista Talaia.