Cova de la Guineu
Font-rubí
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Cova d'habitació que fou ocupada des de la prehistòria. La primera intervenció reglamentada es dugué a terme l'any 1983 sota la direcció de Josep Mestres, qui documentà nivells d'ocupació associats al paleolític microlaminar. A partir de l'any 1988 les actuacions han estat promogudes pel SERP (Seminari d'Estudis i Recerques Prehistòriques de la Universitat de Barcelona). Les diverses campanyes d'excavació de la cova dutes a terme fins a l'actualitat han proporcionat un ampli ventall d'ocupació antròpica des de l'Epipaleolític microlaminar (amb una datació mitjançant el C14 de 9850 +/- 80 BP) passant pel Neolític Cardial, Neolític antic evolucionat, Bronze antic, Bronze mitjà, Ibèric tardà i arribant a l'època medieval. També s'hi han documentat materials pertanyents al període tardiglaciar, tot i que, molt possiblement, es troben en posició secundària.
Destaca la utilització de la cova com a cavitat sepulcral, amb un mínim de 30 individus inhumats, entre els que hi havia infants i adults d'ambdós sexes pertanyents al període Eneolític-Bronze antic. La càmara sepulcral es trobava tancada, quasi hermèticament, aprofitant una llosa caiguda del sostre.
Història
La cova fou descoberta l'any 1961 per Pere Giró i Romeu, força oculta per terra i blocs caiguts, tot i que, de ben segur, la cova ja era coneguda per caçadors i pagesos amb el nom de "Cau de la Guilla".
Es coneixen actuacions d'afeccionats i clandestins cap a l'any 1979 i, des d'aquest moment, fins a l'any 1982 de l'Associació d'Estudis Científics i Culturals de Mediona (AECCM) que efectuaren un buidatge sistemàtic de la cavitat en campanyes intermitents fins que les actuacions foren dirigides per un equip científic amb metodologia científica.
Bibliografia
ALLUÉ, Ethel.; VERNET, Jean Louis; CEBRIÀ, Artur. "Holocene vegetation landscapes of NE Iberia: charcoal analysis from Cova de la Guineu, Barcelona, Spain". The Holocene. 5 (2009), 19, p.765-773. Inclòs a la memòria nº 8603.
AUTORS DIVERSOS (1992) "Patologia de la població enterrada a la Cova de la Guineu (Font-rubí, Alt Penedès, Barcelona)". I Congreso Internacional de Patología. Museu Arqueològic de Barcelona. Comunicació - póster.
CEBRIÀ, Artur; MESTRES, Josep.; NADAL, J.; SENABRE, Maria Rosa (1999). "Evolución del aprovechamiento de los recursos faunísticos durante el Neolítico en la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona)". Saguntum: Papeles del Laboratorio de Arqueología de Valencia, Núm. Extra 2.
CEBRIÀ, Artur.; MESTRES, Josep (2001). "Cova de la guineu (Font-rubí, Alt Penedès)". Jornades d'Arqueologia 2001. Intervencions arqueològiques i paleontològiques a les comarques de Barcelona (1996-2001). Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura., p.31-33. Preactes.
CHIMENOS, Eduardo (1990). "Estudio paleoestomatológico de poblaciones prehistóricas de Catalunya". Libros Pórtico.
GONZÁLEZ-ALCALDE, Julio."Cuevas-santuario ibéricas en Cataluña". Quaderns de prehistòria i arqueologia de Castelló. 25, p.187-249.
MERCADAL, Oriol.; AGUSTÍ, Bibiana. "Comportaments agressius a la prehistòria recent. La desmitificació del bon salvatge?". Cypsela. 16, p.37-49.
MERCADAL, Oriol.; CAMPILLO, Domingo; EQUIP GUINEU. "Patologia de la població prehistòrica de la cova de la Guineu (Font-rubí, Alt Penedès, Barcelona), Proceedings of the IX European Meeting of the Paleopathology Association, Barcelona, 1995.
NADAL, Jordi.; [et al.]. "Evolución del aprovechamiento de los recursos faunísticos durante el Neolítico en la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona)". Saguntum. P.90-91.
NADAL, Jordi.; ESTRADA, Alícia. "Les estratègies de caça durant l'epipaleolític a l'Alt Penedès". Del Penedès. Publicació de l'Institut d'Estudis Penedesencs. 14, p.35-41.