Costa Xica
Santa Maria d'Oló

Nucli antic d'Oló (Dalt del Poble)

XIV-XX
    Regular
    La part final ha estat arranjada i es conserva bé. La part més propera al torrent està pràcticament perduda i coberta per la vegetació
    Ajuntament de Santa Maria d'Oló
    Jordi Piñero Subirana

Corriol que permetia accedir al turó de Dalt del Poble pel seu vessant nord. Tradicionalment hi havia tres costes que pujaven al nucli antic d'Oló: la Costa de cal Mas era la part final del camí que venia de Sant Joan d'Oló; la Costa de Sant Antoni o Costa Gran era l'entrada principal, per carrer que antigament s'anomenava Carrer Major, i la Costa Xica era el tram final d'un corriol que venia del Raval, a l'altre costat del torrent. Des de la carretera fins a la part superior, on desemboca en el carrer Sant Antoni, el corriol s'ha conservat bé. És un pas estret, amb fort pendent, que ha estat adequat amb un empedrat modern i una barana de fusta. Continuava cap a baix el torrent fent un recorregut en ziga-zagues. Aquesta part ja no s'utilitza i es troba envaïda per la vegetació, però encara se'n veuen les traces. A l'altra banda del torrent el camí enllaçava amb al carrer del Raval.
    Tot l'entorn d'aquest vessant del turó, que també conserva restes de l'antiga muralla, és obac i frondós, poblat per lledoners i escàrcies. És un dels paratges més interessants de l'entorn d'Oló, i contrasta vivament amb la part més seca de la vall de la riera d'Oló.

Informació facilitada per Josep Canamasas Güell

L'origen d'aquest corriol cal situar-lo probablement en època medieval, quan al turó hi havia el castell, l'església i una sagrera protegida per una muralla. La Costa Xica devia ser un dels tres accessos al recinte murallat. A la dècada de 1980 un particular (el Jaumet de cal Macià) es va encarregar d'arranjar aquest corriol i de fer-hi l'empedrat. Des de fa uns anys, quan es fa el Pessebre Vivent a Dalt del Poble la primera escena, l'Anunciació, es situa en aquest paratge.