Cal Patron
Santa Maria d'Oló

Carrer Sant Jordi, 6. Nucli antic d'Oló (Dalt del Poble)

XVII-XX
    Jordi Piñero Subirana

Casa emplaçada al nucli antic d'Oló (Dalt del Poble) que ha conservat una tipologia representativa de les cases construïdes als segles XVI-XVII. És una edificació amb dues cantonades i adossada a una altra casa per la part posterior. És de planta rectangular i disposa de planta baixa més tres pisos. L'últim pis, però, ha estat sobrealçat modernament. La façana principal presenta una disposició d'obertures no gaire regular. El portal i la resta d'obertures són emmarcades amb llindes i brancals de pedra. Els murs són de maçoneria, amb alguna pedra més o menys escairada; actualment a pedra vista. A la façana de migdia, que dóna al carrer del Castell, hi trobem un balcó i una finestra amb llindes de fusta. El quart pis té una galeria obrada modernament.

L'edifici presenta les següents inscripcions: llinda en una finestra de la façana principal: Jasint Vila 1696
    Informació facilitada per Josep Canamasas Güell

El nucli inicial del poble d'Oló es troba sobre un turó i és conegut popularment com Dalt del Poble. S'originà a partir d'una sagrera que, després de quedar molt despoblada al final de l'edat mitjana, es reconstruí als segles XVI i XVII, quan va prendre la forma definitiva. Tota la part alta del turó quedava encerclada i protegida per una muralla que abastava un perímetre considerable. Probablement, la sagrera va créixer de manera progressiva en cercles concèntrics. El primer cercle devia arribar fins al carrer Mesón (actualment Sant Jordi); el segon cercle ja arribava fins al límit del turó. Al segle XIV la sagrera ja devia haver arribat fins aquest segon cercle. Pel que fa a cal Patron, formaria part del segon cercle de la sagrera: entre les cases inicials i el castell. Pot ser que la casa s'originés en aquesta època o bé que es construís de nou als segles XVI-XVII, tal com indica la inscripció de la llinda. Els propietaris eren la família Vilar, que tal vegada provenien de la masia de cal Vilar, als afores del poble.

PLADEVALL, Antoni; FERRER, Llorenç i altres (1991). "Oló als temps medievals", "Època moderna i contemporània", Oló, un poble, una història. Associació Castell d'Oló, Santa Maria d'Oló, p. 39, 81-82.