Cal Seva
Santa Maria d'Oló

Carrer Sant Antoni, 6. Nucli antic d'Oló (Dalt del Poble)

XVII-XX
    Jordi Piñero Subirana

Casa emplaçada al nucli antic d'Oló (Dalt del Poble) que ha conservat una tipologia més o menys representativa de les cases construïdes als segles XVI-XVII, tot i que en aquest cas amb una important remodelació moderna. És una edificació parcialment entre mitgeres, de planta irregular, ja que té un cos afegit a l'angle sud-est. Consta de planta baixa més dos pisos. La façana principal, encarada al carrer de Sant Antoni, i també la de ponent, han estat modificades amb unes noves obertures més grans i regulars, i amb un balcó al primer pis. La casa conserva els volums i els murs originaris, actualment de pedra. Però sembla que el pis superior ha estat sobrealçat.

L'edifici presenta les següents inscripcions: Llinda a la façana principal amb una sanefa i la inscripció: 1697 IHS
    Informació facilitada per Josep Canamasas Güell

Cal Seva es troba en una posició ja molt perifèrica respecte al nucli inicial de la sagrera medieval; més aviat en l'àrea on hi hauria les dependències del castell. Probablement la casa es construí de nou el 1697, tal com informa la inscripció de la llinda conservada. Ja al segle XX, durant un temps hi va haver un bar que era conegut popularment com cal Joan o cal Jugamisses. El malnom venia del fet que molts joves en lloc d'anar a l'església passaven l'estona en aquest local. El bar només va estar obert entre els anys 1950 i 1952. En aquest moment la majoria de botigues i establiments de Dalt del Poble van anar tancant les portes.

PLADEVALL, Antoni; FERRER, Llorenç i altres (1991). "Oló als temps medievals", "Època moderna i contemporània", Oló, un poble, una història. Associació Castell d'Oló, Santa Maria d'Oló, p. 39, 81-82.