Corral Nou
Castellfollit del Boix

Pla de Cervera
    Des de la rotonda de Maians continuar per la C-37z, passat el km 77 el primer a la dreta

Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El Corral Nou o Heredat Maians és una construcció d’origen modern que es va consolidar en època contemporània. És un conjunt format per diferents edificacions annexes i auxiliars amb un pati tancat per una baluard el qual s’hi accedeix per un portal d’arc de mig punt de maons. El complex presenta una planta forma de “U” invertida amb la casa dels masovers a ponent, el celler a la part central i la casa dels propietaris a llevant. Tots els volums laterals presenten una coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal. El parament de la finca és molt homogènia, amb els murs exteriors que delimiten el cos de pedra vista rejuntada amb argamassa i les parets interiors del recinte arrebossades i pintades de blanc. L’edifici de la masoveria es troba situat al lateral de ponent i té accés tan des de la façana de ponent com de llevant. El cos central, de planta rectangular, consta de planta baixa i pis. La façana mostra una composició molt simètrica amb una balconada central amb barana de balustres de terracota i deus portes a la planta baixa que donaven accés al celler dels masovers i al celler dels amos, amb diversos arcs de mig punt que sustenten una coberta amb bigues de fusta. A la part posterior del celler hi ha l’espai que ocupen les tines de vi, de planta circular amb accés a la façana de tramuntana. L’any 1905 la façana va ser coronada amb un rellotge de sol. En aquesta façana també s’hi conserva una biga de fusta amb la inscripció: 17 GIBERT 41. El primer pis d’aquest cos està ocupat per habitacions. L’edifici més modern, es troba situat al lateral de llevant i fou edificat entre els anys 1890 i 1900. Consta de planta baixa, pis i golfes. La façana també mostra una composició molt simètrica distribuïda a partir de tres eixos amb totes les obertures emmarcades amb maons igual que les cantonades de l’edifici. Davant la casa hi ha diferents volums auxiliars ocupats com espai  d’emmagatzematge i per un galliner. A la part posterior de la finca, fora el recinte tancat hi ha l’antiga era i la pallissa.

El Corral Nou és troba situat a la zona anomenada de l’Heredat Maians, a Maians Vell. Durant la desamortització de Mendizábal (1836-1837) Gibert de Mnistrol va comprar la finca d’Heredat Maians que ocupava una superfície aproximada de 300 hectàrees i on ja hi existia un edifici.