Corral de Can Pèlacs
Matadepera

  Vallès Occidental
  Obaga Gran de Can Pèlacs
  Emplaçament
  Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac

  Coordenades:

  41.64554
  2.00888
  417463
  4610897
  Número de fitxa
  08120 - 252
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Titularitat
  Privada
  08119A001000070000YO
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  El Corral de Can Pèlacs està situat entre la Canal del Pi Tort i la carena del Morro de Sescorts, més concretament en el vessant hidrogràfic esquerra de la Canal de la Pedrera.

  En realitat es tracta d’una gran balma o bauma a la qual qual s’hi accedeix pel camí que des de darrera la casa passa per davant de l’avenc-cisterna que porta el nom del mas. Ben aviat es transforma en un corriol. Des del mateix corriol ben aviat caldrà entrar per una zona planera, immediatament després de la Roca Rasposa.

  Està orientada al nord-oest. Mesura entre vint a vint-i-cinc metres de llargada per quatre metres de fondària i dos mestres i mig a tres metres d’alçada. Les parets del fons, conserven boniques concrecions calcàries. En un dels seus extrems, on el sostre és més baix s’hi observen importants concrecions calcàries amb regalims d’aigua que filtren de la roca. En aquest indret, antigament hi havia un brollador, emprat com a font que omplia un abeurador fet de pedra i morter de calç per al bestiar. D’aquest en queden minses restes recobertes per les concrecions. En èpoques de fortes pluges, es pot observar com brolla l’aigua, tot i que en menor quantitat que ens temps passats. Actualment l’aigua es diposita en una basseta excavada en l’estrat de terra que queda en aquest racó de la bauma.

  Probablement el corral estigués protegit dels depredadors per alguna mena de tancat de fusta situat a la part inferior.

  Corral on els propietaris de Can Pèlacs portaven el ramat de cabres.

  SUADES, Ramon; SENYAL, Jordi (2020). Mapa Interactiu de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac.