Corominons de la Barroca
Tona

    Osona
    Emplaçament
    S'hi accedeix des de la N1416, passat el km 43 hi ha un camí d'accés. Als afores, extrem oest del terme de Tona. Seguint direcció nord des del Mas el Planelló.
    654,2

    Coordenades:

    41.85509
    2.20341
    433879
    4633994
    Número de fitxa
    08283 - 253
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Gòtic
    Modern
    Popular
    Segle
    XVII - XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL
    POUM. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. VII. Catàleg masies i cases rurals. Id-15 Corominons de la Barroca. BCIL B.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC 24403
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    001000900DG33C0001WD
    Autoria de la fitxa
    Josep Anton Pérez Arriaga (TRÍADE Serveis Culturals)

    Edificació de planta quadrada, amb coberta a doble vessant amb carener paral·lela a la façana principal, encarada a llevant. Presenta planta baixa i pis, i les parets arrebossades. La casa ha estat reformada i els únics elements originaris són els que conformen l’eix central de la façana, el portal adovellat i la finestra d’estil gòtic amb motllura i arc conopial amb decoracions.

    Davant de la casa hi ha un paller antic de pedra, amb les cantonades reforçades amb carreus de pedra. Al voltant, hi té dos coberts més destinats a magatzem i usos agrícoles.

    La zona coneguda com “La Barroca” és una franja de ponent respecte a Tona, delimitada per la carretera N-141c de Manresa a Vic. Fa límit geogràficament de sud a nord, des de Güells, passant pel Serrat del Vernet fins al torrent de Segalers, i limita a llevant amb el Pla de Tona i Puigbonic.

    És una zona de paisatge de conreus, torrents, antics molins, vells camins, guixeres i masies disperses, que ja s’esmenta en un document del segle XVII. Alguns masos històrics de la Barroca que s’hi vinculen amb el nom són: Prat de la Barroca, Corominons de la Barroca, el Planelló de la Barroca, el Vendrell, Segalers, entre altres.

    Es considerava als "barrocans" un grup de pressió organitzat, sobretot durant els segles XVII i XVIII, ja que eren els grans terratinents del poble. La majoria dels masos situats a l'àrea geogràfica definida com La Barroca són dels més antics de Tona.

    LLEOPART, Amadeu. (2006). Retalls del passat per conèixer millor Tona. Ajuntament de Tona.

    PADRÓS, Carles (2008). Dossier documentació Ruta de l’aigua a Tona (Osona). Ajuntament de Tona, Centre D'interpretació del Camp de les Lloses.

    PADRÓS, Carles i PUIGFERRAT, Carles (2011). Tona. Recull gràfic 1890 - 1978. Editorial Efadós

    PLADEVALL, Antoni. (1990). Tona. Mil cent anys d’Història. Eumo Editorial. Ajuntament de Tona.

    Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.