Coromines
L'Esquirol

Sant Martí Sescorts
    Pel camí de les Coromines que surt de la carretera BP-522, a prop de Sant Martí Sescorts.

Virgínia Cepero González

Masia de grans dimensions, de planta rectangular, que consta de planta baixa, planta pis i golfes. La coberta és de teula àrab, a dues vessants asimètriques, la de ponent més allargada que l'altra, i el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada a migdia.
    El portal és rectangular, descentrat del cos de l'edificació. Les finestres són de distribució regular, de pedra treballada.
    La façana de tramuntana presenta finestres i un portal, que correspon al primer pis, formant una eixida davant la porta. En aquest indret en destaca el coll de pou.
    A la façana de migdia hi ha un cos de galeries sostingudes per pilars.
    A la part de llevant cal remarcar una llinda decorada, que coincideix amb l'anagrama del mas l'Avenc, també al Collsacabra.
    Un mur envolta la casa, amb tres portals que donen a la lliça. Al costat, hi ha la masoveria.
    Els murs són de pedra lligada amb morter de calç, arrebossats, amb pedres cantoneres.

Element inclòs al Catàleg de masies i cases rurals del POUM 2008: M22.

Tot i que no es troba registrada en els fogatges del segle XVI, probablement ja existia amb un altre nom.
    Fou objecte d'obres de reforma al segle XVII i XVIII, segons consta a les dates constructives presents a l'edifici.

FENOY, E.; PANADÈS,J. (2007). Catàleg de masies i cases rurals. Inventari d'edificacions en sòl no urbanitzable. POUM. L'Esquirol: Ajuntament de L'Esquirol.