Coquetes d'Arenys
Arenys de Mar

Riera del Bisbe Pol, núm. 41

Tècnica artesanal
    XX-XXI
    Josep Danès
    Jordi Montlló Bolart

Les anomenades coquetes d'Arenys és un dolç de pasta de full arrebossada de sucre caramel·litzat al forn, de forma ovalada o de llengüeta, molt cruixent. L'ingredient principal és la farina de blat, però també conté olis i greixos vegetals (oli de gira-sol, palma i soja), aigua, sucre, llard de porc i sal. Pot contenir fruit sec, ous i llet.

Josep Danés és el mestre artesà que les elabora i n'és la segona generació.

Les Coquetes es poden gaudir tant a l’aperitiu, com a les postres i, sense cap dubte, en qualsevol moment del dia i en qualsevol lloc. Es recomana consumir-les acompanyant una crema catalana, confitures, mató amb mel, i si el calor es deixa sentir, amb gelat.

Van començar a popularitzar-se amb l’arribada del tren l'any 1857. En aquella època, les coquetes o coques d’Arenys eren força més grosses i es venien en els vagons, a l'estació i també pels carrers, igual que els diaris.

A la dècada dels 50, el jove pastisser Joan Danés va heretar la recepta centenària, aleshores la va millorar i va donar a les coquetes la forma i mida que tenen avui, fent que fossin més apetitoses i fins a esdevenir una delicadesa del nostre país.