Construcció de les barraques de vinya/pastor
Canyelles

Terme municipal de Canyelles.

Tècnica artesanal
    Sense accés
    Josep Anton Pérez

Tècnica tradicional consistent en construir barraques de pedra seca (sense utilitzar cap mena de material per lligar-les). La planta acostumava a ser circular en aquestes contrades, tot i que també podia ser quadrada. El diàmetre més comú és d'entre 3 i 4 metres. Les parets tenen un gruix de 90- 120 cm i una alçada entorn als 2 metres. Sempre hi ha una porta amb un dintell (gran llosa plana). Les barraques es construïen manualment (de manera semblant als forns de calç), calçant pedres i aixecant una coberta de falsa volta. En cada cercle concèntric es van reduint progressivament les pedres respecte a les anteriors fins arribar a tancar la cúpula amb una gran llosa. Les pedres són de petita i mitjana dimensió i irregulars.

PUJOL, J.Ma. (2002): 'Patrimoni rural en Perill'. La Fura. 17/23 Maig. Vilafranca del Penedès. pp. 11-19. SASTRE COLL, Jaime (1989): Las barracas menorquinas. Construcciones rurales de piedra seca. Trabajos del Museo de Menorca nº9. Conselleria de Cultura, Educació i Esports del Govern Balear. Mahó.