Conjunt d'edificis al carrer de la Barbacana
Rupit i Pruit

Carrer de la Barbacana, 1-11 i 4-16
    A la banda de tramuntana del nucli urbà de Rupit

Catàleg de béns a protegir de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Carrer situat a la banda nord del nucli urbà de Rupit, des de l’entrada al poble per la carretera BV-5208 i fins a la intersecció amb el carrer del Manyà. El tram documentat s’ubica a la banda de migdia de la via i configura un dels accessos principals al nucli històric. Presenta un traçat rectilini, amb una longitud d'uns 65 metres i una amplada pràcticament constant d'uns 4 metres, exceptuant la intersecció amb el pont Penjat que té més amplada. El carrer queda emmarcat per les edificacions, que estan disposades a banda i banda, i mantenen la tipologia originària dels segles XVII i XVIII (tot i algunes reformes posteriors). La tipologia general és d'edificis entre mitgeres destinats a habitatge, coberts amb teulades de dos vessants que presenten una alçada asimètrica: els de la banda de tramuntana estan distribuïts en planta baixa i pis, mentre que els de migdia compten amb dos pisos. Presenten obertures emmarcades en pedra i diverses llindes datades (sobretot a la segona meitat del segle XVII) i decorades amb símbols religiosos i noms propis. Pel que fa als materials i les tècniques constructives són de caire tradicional, amb parets de pedra desbastada de la zona, restes de revestiments arrebossats i ràfecs de fusta. Cal mencionar la pràctica absència de balcons, en contraposició a d’altres carrers del nucli antic. D'entre totes les edificacions destaca l’antiga ferreria de can Rovira (nº 8).

Alguns dels edificis que conformen aquest conjunt són coneguts amb diversos sobrenoms: el Repòs (c. Barbacana, 1), can Grau (c.Barbacana, 4), can Rovira (c. Barbacana, 6-8), can Ve-t’ho aquí (c. Barbacana, 10), can Mussach (c. Barbacana, 11), cal Pere Maco (c. Barbacana, 12), can Nandi (c. Barbacana, 14).

Si ens fixem en les dates que hi ha gravades a les llindes dels edificis que conformen la via, podem situar la seva construcció i reforma durant els segles XVII i XVIII (predominen les construccions de la segona meitat del XVII). Arquitectònicament, la vila de Rupit es desenvolupà entre els segles XVI i XVIII, en especial en el segle XVII, que correspon a l’època de màxima esplendor de la població. Rupit va adquirir un posicionament clau dins de la indústria tèxtil de la llana (més en concret del drap), gràcies a la proximitat amb el camí ral Vic-Olot (la producció anava cap a Vic i Barcelona), l’existència de diversos molins i la presència històrica de ramats en tota la zona. Pel que fa al segle XVIII, les intervencions arquitectòniques es redueixen a reparacions efectuades en els edificis preexistents i a la recerca de nous espais per urbanitzar, com per exemple els carrers de la Barbacana, del Bac de l’Era o de la Pedrera (Solà, 2014: 1009-1010).

A l’entrada del carrer, adossat a la façana de llevant del nº 16, hi ha un escut de Rupit de pedra, datat a finals de la dècada dels anys 60 del segle XX i obra del rupitenc Francesc Rovira, membre de la nissaga dels ferrers de can Rovira.

CROSAS, Carles; SOLÀ, Joan; DOMINGO, Gemma (2014). Catàleg de béns a protegir. Text refós. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Rupit i Pruit. Consultat 12 novembre 2020, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm identificació C01.

MARSAL, Joaquim (2020). Rupit i les seves llindes. Consultat 13 novembre 2020, des de http://www.rupitpruit.cat/turisme/fulletons.html

SOLÀ COLOMER, Xavier (2014). “La febre de la construcció en el segle XVIII: urbanisme i arquitectura en el Collsacabra”. Ausa, XXVI, núm. 174, p. 991-1019.

VINYETA, Ramon (1998). Rupit. Guia turística. Rupit: Mª Estrella Dorca i Aragonés, p. 8-9.