Conjunt de dues cases del carrer del Portal
Capellades

Carrer Portal, 23 i 25
    Carrer a migdia del casc antic que uneix l'avinguda Maties Guasch amb la plaça Àngel Guimerà,

Juan Garcia Targa

Conjunt de cases entre mitgeres de planta baixa, dos pisos i sota coberta. Té la coberta de teula corba a dues vessants, la núm. 23 acabada amb imbricació de teula, canal i baixant fis el forjat de planta baixa i la núm. 25, amb ràfec recolzat en mènsules amb baixant interior.

Les façanes estan composades amb un eix desplaçat a la mitgera, les obertures de proporció vertical, tancades amb persiana de corda. En la casa núm. 25, hi ha dues finestres apaïsades d'arc rebaixat i el balcó està protegit amb barana de ferro de brèndoles verticals. Les obertures de la núm. 25, una recent restauració les ha emmarcat amb obra vista ceràmica i llinda amb teula, i els paraments de façana revestits. La núm. 23 té arrebossat pintat de color ocre les plantes pis i marró clar la planta baixa. La núm. 25, amb estucat de color gris, recolzat en un sòcol de pedra que enllaça amb els brancals i la llinda plana de pedra del portal d'entrada, tancat amb una porta vidriera de fusta, de dues fulles batents.

Formen part del conjunt d'arquitectura popular entre mitgeres rehabilitada que configuren el carrer, integrades en les edificacions de l'entorn. La seva construcció correspondria a la segona meitat del segle XIX.

El plànol realitzat per Rómulo Zaragoza el 1851, mostra que l'espai ocupat per aquestes cases no es trobava construït. El 1859 únicament constava l'existència de 9 cases en tot el carrer, preferentment a la zona més propera a l'actual plaça Àngel Guimerà. Donat que aquestes cases ja apareixen al padró de 1894, la seva construcció es va produir durant la segona meitat del segle XIX. La seva construcció podria estar vinculada a les obres de reforma realitzades en relació a la carretera a Martorell.

Segons el registre fiscal de 1906, les quatre cases situades a continuació de la casa de Bartomeu Sabater eren propietat de "Bienes Nacionales". Les dues primeres, les actualment 23 i 25 (llavors 17 i 19), van ser venudes el 1920 a Josep Rovira Montserrat.

TÉRMENS I GRAELLS, Miquel, "El segle XX: compromís, violència i redreçament econòmic", Història de Capellades coordinada per M. Gutiérrez (títol provisional).

ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE L'ANOIA

ARXIU DEL MUSEU DEL MOLÍ PAPERER DE CAPELLADES