Conjunt de cases del carrer Sant Francesc
Capellades

Eix viari nord-sud del costat de llevant
    del casc antic

Juan Garcia Targa

Conjunt d'edificis entre mitgeres de planta baixa i dues, o tres plantes pis. La coberta es de teula corba a dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana, acabades amb tipologies diverses de ràfec. Les façanes estan disposades segons un o dos eixos, amb obertures de proporció vertical; els balcons són protegits amb baranes de ferro de brèndoles verticals. Cal senyalar les obertures d'arc de mig punt de la darrera planta dels núms. 17, 19, 23. Algunes obertures de planta baixa han estat modificades per facilitar l'accés de vehicles i nous usos. Els paraments de les façanes són revestits d'arrebossat i estucat amb diversos de colors.

Conjunt d'edificis representatius de l'arquitectura popular, integrats a l'entorn. Conjunt de cases del carrer Sant Francesc, construides durant meitat del segle XVIII o a inici del segle XIX.

Aquestes propietats compleixen en molts casos dos funcions: com a residencies i com a comerços.

El moment de construcció seria la segona meitat del segle XVIII. Aquestes cases delimitaven el nucli urbà de la propera zona d'horta. Segons el Registre Fiscal de 1906, els llavors números 11 i 13 eren propietat de Josep Sastachs. En ambdós casos, el 1918 aquestes cases foren comprades per Martí Soteras Parera. En el present, el propietari del número 13 és Jorge Chica Sánchez. El 1894, al número 15 del carrer de Sant Francesc hi vivia Francesc Medalla Corcelles, ferrer de professió.

El 1906, els números 17 i 19 eren propietat d'Amador, Conrad, Juli iAntoni Romaní Guerra.

El número 19, fou comprat el 1916 per Eulàlia Muray Rigol. Segons el Registre Fiscal de 1906, el llavors número 21 era propietat d'Antoni Vich Puiggròs. El 1909, consta la propietat de Josep Llupià Puigjaner. El 1931, la van comprar Salvador Prat Sellarés.

Segons el Registre Fiscal de 1906, el llavors número 23 era propietat de "Bienes Nacionales". Fa pocs anys, la va adquirir Jordi Ferrer Admetller, el qual va realitzat una respectuosa reforma en que es va recuperar portalada original. El 1906, el llavors número 27 era propietat de Francesc Costa Martí, paleta de professió.

Segons el Registre Fiscal de 1906, el llavors número 29 era propietat d'Antoni Castells.

MUSET PONS, Assumpta. En premsa. "Capellades (època moderna) (segles XVI-XVIII): de la marginalitat al desenvolupament", Història de Capellades ( títol provisional).

ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE L'ANOIA

ARXIU MUNICIPAL DE CAPELLADES