Congesta del camí de la Casa nova de Vallforners
Tagamanent

    Vallès Oriental
    Pla de la Calma, Casa nova de Vallforners.
    Emplaçament
    Marge dret que va del Corral de Vallforners a Vallforners, sobre el Sot dels Avets.

    Coordenades:

    41.75177
    2.33071
    444356
    4622433
    Número de fitxa
    08276 - 89
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Pública
    Diputació de Barcelona.Rbla Catalunya, 126. 08008 Barcelona
    Autoria de la fitxa
    Anna M. Gómez

    Estructura excavada a terra, en una suau pendent cap al Sot del Avets. Es tracta d'una construcció senzilla, de mesures irregulars oscil·lant entre uns 3 metres d'amplada i una fondària indefinida entre 4 i 5 m. Es tracta d'una construció aïllada, situada al costat d'un camí, facilitant el treball d'empouar la neu: La part superior presenta un petit talús construït a mode de feixa per equilibrar la construcció.

    Construcció pròpia de l'arquitectura popular i tradicional, relacionat amb el comerç de la neu, com a font adicional d'ingressos. La zona de la Calma va ser molt propícia per les acumulacions de neu, com ho demostra l'abundant presència d'estructures de poues i congestes per la zona de la Casa Nova de Vallforners i la Casa nova del Bellit. Aquestes estructures s'han datat als segles XVII i XVIII, moment de millora de les xarxes de comunicacions i de les relacions econòmico-socials entre les àrees de muntanya i els nuclis urbans que alhora coincideix amb un període climàtic fred i un augment significatiu de la població. Aquestes poues es troben enclavades al costat d'una fondalada suau, de cara al nord, per aguantar més el fred. Es tracta d'estructures obertes. Possiblement aquestes poues s'omplien fent boles de neu, rodolant-les per suaus depressions i tirant neu a sobre per cobrir les escletxes, podrien anar cobertes per materials periples (com ara brancam, falgueres,...) i terra. A l'estiu es tornarien a destapar i amb pics s'aniria trencant la neu (càrrega que podia ser de 125 kg.) i que es carregarien en carros i es baixarien, per ser comercialitzades. Aquest pou, situat prop del camí entre Vallforners i el Corral de Vallforners seria un mostra de l'extensió d'aquesta pràctica.

    CRUZ, J.; SEGURA, J.M.; (1996). El comercio de la nieve. Generalitat Valenciana. València. GARCIA-PEY, E. (1998). Tagamanent. Recull de noms de casa i de lloc. Ajuntament de Tagamanent. IPEC-Montseny (1998), n.3687. LLOBET, S. (1990). El medi i la vida en el Montseny. p. 337. LÓPEZ, J. (1992). "Els pous de neu i de glaç al Montseny" a Monografies del Montseny, 7. NUET, J.(1970). "Els pous de neu del Montseny" a Muntanya, XCIV. VIVES, E.(1983). "El glaç de Tagamanent" a Associació d'Amics i Veïns de Tagamanent, n.9.