Comulleda
Sant Feliu Sasserra

Sector sud del terme municipal
    A 3300 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 63'4

Regular
    Presenta teulada no reformada i degradat de l'arrebossat amb vegetació a alguns murs i a l'entorn de la masia, així com també alguns panys de paret que presenten escrostonament. S'hi feren reformes a l'any 1971 amb maó.
    Jordi Compte i Marta Homs

La Comulleda està situada sobre un cingle a pocs metres a l'est del riu d'Ases, entre la baga de la Cirera i els Quintans de la Casanova.
    Es tracta d'una masia de petites dimensions composada per dos volums adossats de plantes rectangulars amb teulades de doble vessant. Estan formats per planta baixa i primer pis amb murs de maçoneria de pedra presentant reformes de maó, arrebossat parcialment degradat i cantonades diferenciades en un dels volums.
    El volum més antic, situat a l'esquerra, presenta tres obertures a la façana principal que està orientada al sud: una porta i una finestra a la planta baixa i una porta amb brancals i llinda de pedra bisellada al primer pis. De la part dreta del volum antic i de la façana principal del volum adossat en sobresurt una estructura construïda amb pedra i maó amb teulada de doble vessant a nivell inferior, on s'hi ubica la pallissa, les corts i el corral, i que s'estructura a partir de diverses arcades d'arc de mig punt a nivell de la planta baixa.
    La façana oest presenta tres obertures, una al centre de la planta baixa i dues al primer pis, la de la dreta antigament emmarcada amb pedra i actualment reformada.
    La façana nord presenta sols el nivell de primer pis a causa del desnivell en el que s'emplaça la masia. Mostra una cobert annexat al volum antic, d'un sol vessant i tres obertures al volum adossat, una finestra a nivell superior de la planta baixa i dues obertures al primer pis, una de les quals és una porta a la qual s'hi accedeix a partir de quatre graons de maó.
    La façana est presenta dues obertures simètriques a nivell de primer pis i un accés al cobert que sobresurt de la façana principal.

La masia de Comulleda es troba documentada a mitjans del segle XIX, en una llibreta per cobrar lo reparto de "parapleitos" de tots los homes de edat de 57 anys a 60 en lo any 1854, que es troba a l'arxiu municipal. També apareix a mitjans del segle XIX, en una descripció del límit del terme parroquial de Sant Feliu Sasserra i en una relació de masies de la parròquia de Sant Andreu d'Oristà, a la que pertanyia. Tot i així, és probable que els seus orígens es remuntin al segle XVIII.

Arxiu Municipal de Sant Feliu Sassera, Llibreta per cobrar lo reparto de "parapleitos" de tots los homes de edat de 57 anys a 60 en lo any 1854, secció 2.2.1