Complex mina-bassa-rec de Can Fàbregas del Bosc
L'Ametlla del Vallès

Can Fàbregas del Bosc. Polígon 5, parcel·la 67
    A les proximitats de la casa.

Virgínia Cepero González

La mina, situada uns metres més amunt de la casa, drena aigua del torrent i, mitjançant una canalització, omple la bassa. Avui dia, tot i que està en ús, la mina queda totalment soterrada degut a les remocions de terres de les obres dels darrers anys. La bassa, situada a tocar del cobert agrícola, és de planta rectangular i ocupa una superfície de 52,8 m2. A la seva banda meridional, i al seu interior, hi ha un safareig de planta quadrada, que permetia obtenir aigua neta per abeurar el bestiar, evitant que es barregés amb l'aigua de la bassa, bruta pels ànecs que criaven els propietaris. A un dels laterals, hi ha una rampa d'accés pels anàtids, feta de rajoles. A la paret on s'hi adossa la rampa hi ha dos gravats, de molt petit tamany, amb l'any d'inici (1929) i el del final (1930) de la construcció de la bassa. El rec baixa, des d'uns metres més avall de la bassa, creua la carretera i va paral·lel al camí que duu en direcció al riu Tenes. Just en el tram que va per sota la carretera, passa per un tub que rega les feixes de la part baixa de la finca.