Complex mina-aqüeducte de Ca l'Arenys
L'Ametlla del Vallès

Ca l'Arenys
    Carrer d'Enric Borràs amb el carrer de Ca l'Arenys.

Estructural
    Virgínia Cepero González i Jordi Puig Roca

Aqüeducte de gran alçada (aproximadament 5 m), fet de pedra de la zona amorterada amb calç, amb quatre arcs de mig punt fets de totxo a plec de llibre. És conegut també amb el nom de l'Arcada. La construcció salva el desnivell del terreny al pas del torrent de Ca l'Arenys, travessant-lo en sentit nord-oest sud-est. Condueix l'aigua de la mina a través d'un tub de morter de ciment fins a les basses, a les actuals piscines. Antigament ho feia per mitjà d'un rec a cel obert. La mina neix molt a prop de sota el cementiri i voreja el torrent fins a arribar a l'antiga arcada que dona pas als safareigs i a les basses de Ca l'Arenys. Al llarg de la Mina, que encara està en funcionament, hi ha diversos pous de registre.

PUIG I ROCA, Jordi (2007). Masies de l'Ametlla del Vallès. L'estructuració d'un territori durant mil anys. Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental), Direcció General del Patrimoni Cultural, Generalitat de Catalunya.