Collet dels Maquis
Sant Salvador de Guardiola

Al sud de la urbanització del Calvet, prop de Coll d'Arbós
    Carretera de can Maçana (BP-1101) al km. 11 camí en direcció oest, uns 500 m.

Jordi Piñero Subirana

En aquest turó situat actualment al sud de la urbanització del Calvet i prop de Coll d'Arbós hi va haver un enfrontament armat entre diversos maquis i la Guàrdia Civil. Per això els veïns de la zona el coneixen com el Collet dels Maquis. L'episodi va succeir possiblement l'any 1948 o 1949. Entre els maquis possiblement hi havia el Cara Cremada, que uns dies abans va ser vist per la zona de l'Urpina. Els maquis es van atrinxerar al cim del turó i van resistir dos o tres dies, forçant un intercanvi de trets considerable. Posteriorment, a la zona es trobava un gran nombre de munició i també s'hi van localitzar diversos petates i una gramola. Segons sembla, els maquis van demanar menjar a la casa pròxima de ca la Dolores i el van pagar.

Informació oral facilitada per Marc Sellarès Cots.