Festa Major del Roser a Salelles
Sant Salvador de Guardiola

Salelles

XVI-XXI
    Jordi Piñero Subirana

El Roser de Maig és la festa major principal de Salelles, i té lloc el segon cap de setmana d'aquest mes. En una data pròxima (15 de maig) es celebra també la festivitat de Sant Isidre, molt arrelada entre els pagesos del lloc. La festa comença el divendres amb un concert. El dissabte es celebra l'acte més emblemàtic: el tradicional concurs de pintura ràpida. Aquest certamen va iniciar-se entorn de l'any 1969 i ha assolit un gran ressò. És considerat entre els més destacats de Catalunya i sol comptar amb la participació de membres del Reial Cercle Artístic de Barcelona entre el jurat. Té diferents modalitats: premi d'aquarel·la (des de 1970), premi de dibuix Isidre Vendrell (des de 1984) i premi de petit format. Els quadres del concurs s'exposen al casal del poble. A la tarda es porta a terme un concurs de dibuix infantil acompanyat de jocs i activitats. Entre d'altres,un concurs de bitlla catalana i una xocolatada. Al vespre s'organitza un foc de camp a l'era del poble i una botifarrada que acaba amb un popular ball de nit. El diumenge es celebra la missa de Festa Major, que compta amb la intervenció de la coral de Salelles. Al final de la missa es canten els goigs de la Mare de Déu del Roser. En sortint, té lloc una rifa popular i, a la tarda, cantada d'havaneres. Durant els caps de setmana posteriors solen programar-se alguns actes més, com la gimcama de cotxes (abans trobada de motos antigues), un partit de futbol que enfronta joves i veterans, una caminada popular o la benedicció de vehicles i maquinària agrícola el dia de Sant Isidre (15 de maig).
    Una particularitat de la missa, que també es fa en altres festes senyalades, és la benedicció del tortell o de la coca. Des de fa moltes generacions enrere la casa Genovès fa una tradicional ofrena de coca i, en menjar-la, es diu la següent oració: "Aquesta coca beneïda que em doni salut i vida i em lliuri de tot mal".

Segons es diu en un programa de la Festa Major (ANÒNIM, 2015), aquesta es remunta a una data anterior al 1500, quan ja està documentat que la Casa Genovès feia ofrena d'una coca al final de la missa. La Festa del Roser de Maig va tradicionalment associada amb la confraria del Roser, que a Salelles ja existia l'any 1621, quan es va encarregar precisament la construcció d'una capella amb aquesta advocació a l'església parroquial, segons es desprèn del contracte d'aquesta obra. El rector n'era el prior i tenia diversos administradors. Aquesta confraria tenia un gran arrelament al poble i era la més important de la parròquia. Probablement era la responsable d'organitzar les populars caramelles ja des d'antic, ja que el seu repertori principal eren el goigs dedicats al Roser. Tant la festa del Roser de Maig com les caramelles, que es fan al voltant de Pasqua, s'han de posar en relació amb les festes del cicle de primavera. Tradicionalment, a Salelles aquestes festes han tingut més ressò i arrelament que la pròpia festa patronímica del poble en honor de Sant Sadurní, titular de la parròquia. Per això es considera que és la festa major principal. Ja a mitjan segle XIX, tant per la festa major del Roser com per la festa de Sant Isidre es feia processó junt amb l'ofici (TORROELLA, 1859: 15).
    Entorn de 1969 es va iniciar el concurs de pintura ràpida, que ha esdevingut l'acte més popular de la festa. L'impulsor va ser Isidre Vendrell Muntaner, veí del raval de les Farreres o del Plantat i gran afeccionat a la història i l'art. Posteriorment, el certamen va comptar també amb la implicació molt directa de Carlota Fargas, que entorn de 1973 va organitzar una biennal que va comptar amb la presència de destacats artistes.

Anònim (1918). "La parroquia de Salellas y su Fiesta Mayor", Revista Ilustrada Jorba, núm. 114. Manresa. Desembre 1918. P. 94-95.
    Anònim. Festa de Sant Isidre Llaurador. Parròquia de Salelles.
    Anònim (2015). Festa Major Salelles.