Collet de la Portella
Talamanca

Serrat del Vintró, 08279 Talamanca
    Emplaçament
    Baixem del poble pel camí Obaga del Castell fins a plans d'en Quim, creuem riera i agafem camí a N-O

41.75084
    1.96512
    413960
    4622630
    08277-137
    Diversos
    Quim Serdà Manau

El Collet de la Portella es localitza al serrat del Vintró, al límit nord del terme municipal de Talamanca. Al capdamunt del collet hi trobem un estret pas natural per on hi passava el camí ral de Barcelona a Berga, i que encara avui és transitable. El bosc de pi blanc hi era predominant fins que el darrer incendi va cremar tota aquesta zona, deixant a la vista un paratge aspre i pedregós.

El Collet de la Portella representava el darrer escull a superar pels caminaires que recorrien el camí ral de Barcelona a Berga al seu pas per Talamanca, doncs un cop al capdamunt, el camí descendia per endinsant-se a les planes que conformen l'actual pla de Bages.