Col·legi de les Monges
Balsareny

Plaça Ricard Viñas, 2

Ajuntament de Balsareny
    Jordi Piñero Subirana

Edifici construït l’any 1905 com a col·legi de les monges dominiques i que ara és un casal d’entitats. Es tracta d’una construcció parcialment entre mitgeres, de planta pentagonal irregular. Disposa de planta baixa més dos pisos. La façana principal, que proporciona una certa rellevància arquitectònica a la plaça de Ramon Viñas, presenta una composició de línia clàssica, simètrica i ben ordenada. Destaca el portal central, coronat amb un frontó de línia sinuosa que té al seu interior un ull de bou. A sota, la porta queda flanquejada per dos pilars de maó i és rematada amb arc escarser. En aquesta planta baixa les dues finestres que hi ha a banda i banda són emmarcades amb maó. En els dos pisos superiors, que estan marcats per fines cornises, les finestres són perfilades amb motllures d’una tonalitat grisa que destaquen sobre un parament clar.

Part de la façana lateral de llevant és visible perquè dona a una placeta. Aquí el mur és a pedra vista, de maçoneria, i els rengs de finestres són emmarcats amb maó. La façana posterior dona a un petit pati i té una escala lateral així com un ampli balcó. Les parets d’aquesta part són emblanquinades. A l’angle sud s’hi ha afegit un cos modern per als accessos verticals amb ascensor.

L’interior de l’edifici ha conservat la distribució i la tipologia constructiva originària, especialment en les escales d’accés als pisos superiors, amb les seves baranes de ferro forjat, i en les fusteries de les portes.

Altres denominacions: Casal d’entitats

Des de 1859 s’havien establert a Balsareny les Germanes Dominiques de l’Anunciata. Primer s’instal·laren a la casa coneguda popularment com ca les Monges (al carrer de Baix, 24). Tan sols feia tres anys que aquesta congregació dedicada a l’ensenyament de nenes i impulsada pel pare Francesc Coll s’havia fundat. Aquí hi van tenir una costura per a nenes durant més de 40 anys. El nom oficial era “Colegio del Pilar de las Hermanas Dominicas de la Anunciata”. Entre 1898 i 1900 van comprar els terrenys per construir un nou edifici, propi i més ampli, a la plaça de Ricard Viñas, també coneguda a partir d’aleshores com a Plaça de les Monges. S’hi van traslladar el 1905, i s’hi van estar fins el 1973, quan van vendre l’edifici a l’Ajuntament. Posteriorment aquest local fou llar d’infants municipal i parvulari, a més d’Escola Municipal de Música i de Teatre. Actualment acull altres associacions i és un casal d’entitats.

CARRETÉ PARERA, Ramon; BENÉITEZ, Vicenç (2002). Balsareny: història en imatges (1897-1975). Col·lecció Fotografia històrica, 12. Angle Editorial; Centre d’Estudis del Bages, Manresa, p. 131.