Collet del Nado
Balsareny

Sector nord del terme municipal
    Emplaçament
    Ctra a Súria (BP-4313), al km. 46 camí direcció est que passa per Sobirana de Ferrans, seguir uns 1.000 m i trencall a l'est, uns 300 m.
    392

41.87853
    1.86129
    405515
    4636917
    08018 - 276
    Arbre o arbreda d'interès
    Pla General d'Ordenació Urbana del Municipi de Balsareny (PGOU). Article 133 (protecció de masies). Núm. 29: Collet del Nado
    Jordi Piñero Subirana

Petita masia construïda al segle XVIII però substancialment reformada en els darrers anys, de manera que s’hi han modificat els volums i la tipologia originàries. Consta d’un cos residencial de planta més o menys rectangular (de planta baixa més un pis i golfes) que té cossos més petits adossats tant a la part davantera com posterior. Actualment queda tancada per un petit barri davanter, de recent construcció.

La façana principal, orientada vers el sudest, queda pràcticament tapada per un dels cossos adossats, que a la part superior tenia una galeria porxada, ara tancada amb finestres. Sota un tram de cobert aeri tan sols queda visible el portal principal de la casa, emmarcat amb llindes i brancals de pedra picada. Els paraments són a pedra vista. El cos principal s’ha fet recréixer considerablement per tal de guanyar un espai més ampli a les golfes. Aquest sobrealçament modern té un parament fet amb petits carreus que és de major qualitat que el de la resta de l’edificació. Per la part posterior les obertures visibles també han estat substancialment remodelades.

És interessant la pallissa que es troba a un costat del pati que s’estén al nord de la masia.

Altres denominacions: Casa del la Bosca.

Informació oral facilitada pel propietari

Aquesta masia fou construïda per un caputxí de Sant Martí de Puig-reig, de nom Josep Codina, però que era conegut com el Pare Bernat. Devia ser poc abans del 1730, any que la casa apareix esmentada com a nova. En realitat Josep Codina era germà de l’hereu. El nom de Collet prové del fet que el camí que va a la casa des de la carretera passa per entremig de dos turons que formen un coll.

La casa es va anar ampliant en diverses etapes. En el cadastre de 1775 consta que pagava 11 sous i mig, i la casa era d’un tal Bosch, que sembla que procedia del mas Bosc d’Argençola. Per això durant un temps fou anomenada també Casa de la Bosca, per la feminització del cognom d’una viuda Bosch (Carreté, 2010: 145). Tanmateix, la família Codina hi va continuar residint. En els darrers anys s’hi han fet reformes i algunes ampliacions.