Col·lecció Monogràfica del Camp de les Lloses
Tona
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
La col·lecció del Camp de les Lloses posseeix actualment uns 20.000 objectes inventariats, en dipòsit renovable. És una mostra oberta i dinàmica, a causa de les campanyes d’excavació que es realitzen en aquest jaciment des del 1991.
La col·lecció exemplifica el pas d’una comunitat que va viure a l’assentament fa 2100 anys, relacionada amb una guarnició militar romanorepublicana que freqüentava el lloc. Aquesta comunitat produïa i reparava les eines i el mobiliari que les tropes necessitaven, essent els objectes de bronze i ferro els més nombrosos. De fet, l’inventari està format per un 50% d’objectes de metall i un 50% restant de materials ceràmics, lítics i ossis.
La numismàtica mereix una menció especial pel nombre i la importància dels testimonis localitzats, que cal entendre a partir de la presència de l’exèrcit.
La col·lecció monogràfica del Camp de les Lloses, permet contextualitzar i explicar un moment de plena romanització i organització del nord-est peninsular.
La conservació preventiva i la restauració de la col·lecció és una de les tasques prioritàries del Centre d’Interpretació, amb la voluntat de preservar i difondre el valor arqueològic de la col·lecció.
Història
L’inici de les intervencions arqueològiques data de l’any 1991 i continua fins a data d’avui. L’any 1993 es realitzava la primera gran excavació en extensió que va permetre documentar l’edifici A.
L’any 1995 el jaciment és declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).
El parc arqueològic del Camp de les Lloses es va obrir al públic l’abril de l’any 2006, juntament amb la inauguració de l’equipament museístic on s’exposen les dues col·leccions arqueològiques en dipòsit.
Cal destacar la figura de Felip Vall i Verdaguer (Tona, 26 de maig de 1916 - Vic, 5 d'agost de 2012), artista i erudit local, com un dels capdavanters, durant els anys quaranta i setanta del segle passat, de la majoria d’intervencions arqueològiques al municipi de Tona. Aquestes excavacions varen estar molt lligades a la creació del Museu de Tona i a la seva evolució cap al Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses. El seu llegat ens ha arribat a través de l’arxiu d’arqueologia i patrimoni, documental i material (DURAN et alli: 2016, p.58-62).
Bibliografia
DURAN, M.; MESTRES, I.; PRINCIPAL, J.(coord) (2008) Les col·leccions de l’exposició permanent del Camp de les Lloses. Tona. Ajuntament de Tona, Generalitat de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural. Fundació Caixa Catalunya.
DURAN, M.; MESTRES, I; ORDEIG, O. (2016) “El llegat arqueològic de Felip Vall a través del seu arxiu”. Llibre de Tona. Tona. Pàgines 58-62.
Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya.