Col·lecció d'esquelles d'en Jaume
Montseny

Passeig de l'U d'octubre

Col·lecció
    Cultural
    Ajuntament de Montseny Plaça de la Vila, 11 08469 Montseny
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Al Casal de Cultura de Montseny hi ha exposada la col·lecció d'esquelles d'en Jaume Traveria. Hi ha prop d'un miler d'esquelles de tipus diferents, des d'esclopons, de forma panxuda i de major tamany i que portava el mascle dominant; el cairat, amb perforacions quadrades a la boca i alçada i amb una funció semblant a l'esclopó; la cabronera i mitjana, de bosca rodona i que medeix entre els 13 i els 25 centímetres d'alçada total, utilitzada sobretot en cabres; l'andorrana, semblants a les cabroneres  amb les espatlles més amples i la boca rodona, usada en ovelles; el picarol, que eren petites campanes que es posaven en ovelles, cabres, matxos, mules i gossos; i l'esquelleró o picarol xic, que es posaven en cabres i ovelles per localitzar-les un cop havien parit lluny del ramat. Es troben exposades en vitrines.

En Jaume Traveria era un pastor del Montseny que, conscient de la reculada que ha viscut l'activitat agroramadera al massís del Montseny els darrers anys, es va decidir a recollir esquelles de procedència geogràfica diversa. Va deixar la feina de pastor per dedicar-se a fer la col·lecció, que va anar ampliant al llarg dels anys. De formació autodidacta, en Traveria no va deixar constància de l'origen de les esquelles ni de quan les va adquirir, i va intercanviar collars i batalls de diferent tipologia. Finalment, poc abans de morir va donar la col·lecció al poble de Montseny, junt amb la seva esposa Montserrat Garriga.

AMBRÓS, J. (2005). Les esquelles d’en Jaume: exposició permanent al casal de cultura del poble de Montseny. Barcelona: Diputació de Barcelona i Ajuntament de Montseny.