Col·lecció de maquinària per elaborar xocolata de Simon Coll
Sant Sadurní d'Anoia
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
La col·lecció de maquinària relacionada amb el procés tradicional d’elaboració de la xocolata forma part de l’anomenat “Espai Xocolata” de l’empresa Simón Coll. En aquest espai, un espectacle audiovisual immersiu repassa la feina a l’antic obrador i mostra l’evolució del procés de fabricació de la xocolata des dels seus orígens fins a l’actualitat.
Les màquines antigues s’integren en aquesta posada en escena i es disposen en dos nivells diferenciats dins l’espai expositiu. En total, s’hi poden veure nou màquines i diversos atuells originals, utilitzats antigament per al tractament del cacau: des de la molta i el torrat, fins a la seva transformació final en tauletes de xocolata.
Història
Els orígens de l’elaboració de xocolata d’aquesta empresa es remunten a la segona meitat del segle XIX, quan un emprenedor amb experiència al món vitivinícola va apostar per iniciar una nova línia de producció centrada en la xocolata artesanal. Amb receptes pròpies, el projecte va obtenir una ràpida acceptació entre els consumidors habituals.
Amb el relleu generacional van arribar les primeres passes cap a una estructura més consolidada. Es van introduir elements distintius com els embolcalls personalitzats i es va començar a mecanitzar parcialment el procés de producció, fet que va permetre ampliar la gamma de productes i assegurar-ne una qualitat constant. Aquest període va marcar la creació del primer centre de producció propi.
Des de la segona meitat del segle XX i fins als anys setanta del segle XX, l’activitat va experimentar un creixement sostingut, integrant noves línies de producte. Cap a finals de segle, es va produir un canvi significatiu amb la incorporació d’una firma històrica del sector al projecte empresarial. Aquesta fusió va actuar com a motor d’un procés d’expansió internacional.
La col·lecció de maquinària testimonia l’evolució tecnològica d’aquesta empresa.


