Col·lecció de fòssils de Vallcebre
Vallcebre

Legal i física
    Decret 78/2002, de 5 de març.
    Institut Crusafont
    Anna Junyent Traserra

La col·lecció de fòssils es troba a l'Institut Crusafont. Aquesta és l'entitat que custòdia alguns dels fossils que s'han trobat en els jaciments del nucli de Vallcebre, concretament s'hi guarden: fibló de rajada fòssil de la Mina Esquirol i ous de dinosaure de Fumanya Nord. Alguns d'aquests fossils s'han traslladat a l'Institut Crusafont, no per ser el centre o museu més proper, sinó perquè permet fer-ne un estudi i guarda més acurats.

Dipòsit provisional a l'Institut Crusafont.

El jaciment de Mina Esquirol es situa a la zona sud del terme municipal de Vallcebre, a l'Est de la Serra d'Ensija, just a l'inici sud de la Costa del Coll de Fumanya. El jaciment fou descobert el setembre de 2001, presenta una extensió de 2.500 m2 i s'hi han catalogat unes 80 icnites.