Collars per vaques
Sant Julià de Cerdanyola

El Solé
    Pallissa i estables

Tècnica artesanal
    María del Agua Cortés Elía. OPC

El pare de la casa Solé, el Sr. Climent Portell, ha construït durant molts anys els collars per les vaques. Són collars de fusta de blada (Acer opalus). La blada és un arbre caducifoli d'estatge montà, amb fusta de bona qualitat, dura i compacta, resistent al frec i molt apreciada en torneria i ebenisteria. S'ha utilitzat molt per a confecció de guarniments de bestiar, com els jous, collars, el bastet i els arcons del bast. Cada collar està format per una branca de blada doblegada en forma de u, amb un forat a cada extrem pel que es passa un barrot de fusta tornejada que serveix per tancar. Es passava una cadena que servia per lligar les vaques a l'estable. També havia construït els andans o tanques de fusta per retenir el bestiar dins l'estable o per tancar algun espai exterior.
    El collars els feia per a les seves pròpies vaques alguns i encara els utilitzen.