Coll de la Morella
Rellinars

    Vallès Occidental
    Carena del camí Ral
    578

    Coordenades:

    41.65768
    1.93375
    411223
    4612319
    Número de fitxa
    08179 - 445
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Zona d'interès
    Estat de conservació
    Bo
    Confluència de diversos camins
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Privada
    08178A002090060000OF
    Autoria de la fitxa
    Marc Malgosa Montserrat, Marc Sàmper Gispert i Joan Soler Gironès

    El Coll de de la Morella és un pas situat a 578 mt d’alçada on conflueixen la carena del camí Ral amb la carena dels Dos Torrents, essent el punt més alt el Turó de la Morella, amb els seus 646 mt.

    S’hi accedeix bé per la pista forestal que ve del sud, sector de Casajoana, o bé del nord-oest venint del Coll de Gipó o la Riera de Matarrodona.

    La formació vegetal predominant és de Pi Blanc (Pinus halepensis), Alzina (Quercus Ilex) i algun Cirerer d’Arboç (Arbutus unedo), i presència d'arbusts i mates de fulla persistent i petita com el Bruc d’Hivern (Erica multiflora), el Romaní (Salvia rosmarinus) i també l’Argelaga (Genista scorpius). A destacar algun exemplar de Pi Pinassa (Pinus nigra).

    La pista d’accés fins el Coll de la Morella és apte per vehicles motoritzats (xarxa viària bàsica). Ens ofereix una panoràmica interessant perquè domina els dos vessants de la carena del camí Ral: al nord el torrent de la font de la Cansalada i al sud el torrent de Casajoana.

    En aquest coll hi conflueixen força corriols i camins:

    • Direcció nord-est, al peu d’una torre elèctrica, corriol que baixa fins el torrent de la font de la Cansalada i delimita el límit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.                                 

    Per aquest corriol discorre l’itinerari dels 3 Monts.

    • Direcció sud, la pista té una cadena per privar el pas a vehicles motoritzats i segueix cap els Hostalets del Daví i Paller de tot l’Any.
    • Direcció sud-oest, la pista baixa cap el mas de Casajoana, i també delimita el límit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.
    • Direcció oest, pista que voreja el Turó de la Morella fins enllaçar de nou al coll. A l’oest del Turó de la Morella el camí està tancat per una cadena per privar el pas a vehicles motoritzats.
    • Direcció nord-oest, pista principal que voreja la cara nord del Turó de la Morella, i segueix la carena del Panissar fins a Coll de Gipó, o bé també baixa al torrent de Matarrodona.

    Aquest element patrimonial consta en el cadastre com a via de comunicació pública.

    Els colls eren els punts més delicats que havien de travessar els viatgers que transitaven el camí ral, ja que eren els llocs preferits pels bandolers per realitzar les seves emboscades. Com que solien ser en un creuament de camins eren els llocs més recurrents per les possibles víctimes dels bandolers, perquè sempre tenien l’opció de fugir cap a diferents direccions.

    MALGOSA MONTSERRAT Marc, SAMPER GISPERT Marc i SOLER GIRONÈS Joan (2021) “Rellinars a les teves mans”, guia excursionista i geogràfica. Edita Ajuntament de Rellinars

    Mapa Topogràfic municipi de Rellinars, escala 1:7500, inclòs dins la guia excursionista i geogràfica de “Rellinars a les teves mans” (2021)

    MONTLLÓ BOLART, Jordi - Mapa de patrimoni cultural i natural de Rellinars (Vallès Occidental) - Juliol 2019 - Coordinació Area de Cultura DIBA.

    PLANAS VILÀ, Toni - Ressenyes de muntanya - Font internet: https://muntanya.planasantich.org/cami-ral/