Coll del Correu
Rellinars

Carena del camí Ral

Confluència de diversos camins
    Marc Malgosa Montserrat, Marc Sàmper Gispert i Joan Soler Gironès

El Coll del Correu és un pas situat a 650 mt d’alçada a la carena del camí Ral, a l’est del terme de Rellinars, entre el Salt del Tinent i la Balma Roja. Només s’hi pot accedir a peu, venint o bé del propi camí Ral, o bé pujant la canal del Correu des del sector rellinassenc (sud) o bé des del torrent de la font de la Cansalada o de la Gavarra (nord).

La formació vegetal predominant d’aquesta zona és l’Alzina (Quercus Ilex) i algun Cirerer d’Arboç (Arbutus unedo), i presència d'arbusts i mates de fulla persistent i petita com el Boix Mediterrani (Buxus sempervirens), el Marfull (Viburnum tinus), i el Romaní (Salvia rosmarinus).

El camí d’accés fins el Coll de la Morella no és apte per vehicles motoritzats i es recomana l’accés a peu. Ens ofereix una panoràmica interessant perquè ens situem ja ben bé dins del Parc, en una zona molt feréstega i que domina els dos vessants de la carena del camí Ral: al nord el torrent de la font de la Cansalada i al sud el torrent de la Coma d’Aumà, entre el Castell de Bocs i la carena de la Coma d’Aumà.

En aquest coll hi conflueixen els següents camins i corriols:

• Direcció est, el corriol del camí Ral que segueix la carena cap a la Balma Roja i el Paller de tot l’Any. Coincideix també amb les marques blanc i vermelles del GR-5.
    • Direcció sud, un corriol que també coincideix amb les marques del GR-5 i que ens baixa per la canal del Correu fins la pista que, vorejant el Castell de Bocs, ens porta fins Les Boades.
    • Direcció oest el propi camí Ral segueix la carena, cap els Hostalets del Daví i el coll de la Morella.
    • Direcció nord, el corriol baixa al torrent de la font de la Cansalada o de la Gavarra, i continua fins la Balma de l’Espluga.

Aquest element patrimonial consta en el cadastre en terres de Casa Joan, Rellinars.

Per cercar l’origen d’aquest topònim ens hem de remuntar als inicis del segle XVI quan aquest camí Ral era una de les principals rutes comercials entre Barcelona i Manresa. A dalt d’aquest coll hi pujaven la correspondència perquè els traginers la fessin arribar a destí, i també feien intercanvi de correu entre els masos i pobles dels voltants, com ara Rellinars, Mura i Matadepera.

El desembre de 1585, Jaume Aynar, Porter Reial de la ciutat Comtal va ser assaltat per dos bandolers en el lloc anomenat Mal Grau, prop d’aquest coll del Correu. Els saltejadors sabien que havia estat a la tresoreria de mossèn Franquesa a proveir-se de diners i, tot i que el viatge era oficial perquè portava cartes segellades per les autoritats de Manresa i Cardona, no dubtaren en robar-lo i estripar-li les cartes amb el segell reial, a més de ferir-lo amb una daga.

Els colls eren els punts més delicats que havien de travessar els viatgers que transitaven el camí ral, ja que eren els llocs preferits pels bandolers per realitzar les seves emboscades. Com que solien ser en un creuament de camins eren els llocs més recurrents per les possibles víctimes dels bandolers, perquè sempre tenien l’opció de fugir cap a diferents direccions.

PLANAS VILÀ, Toni - Ressenyes de muntanya - Font internet: https://muntanya.planasantich.org/cami-ral/