Cofurna de Can Planes

Massís del Garraf, a la capçalera del torrent de Montseva i al sud del camí de Can Planes

Romànic
    XI-XV
    Les estructures del jaciment requereixen una important i urgent actuació de restauració.
    Sara Simon Vilardaga

A la capçalera del Torrent de Montseva (al sud del camí que porta a Can Planes) hi ha ubicada una construcció aïllada, difícil de distingir per trobar-se molt coberta de vegetació. Es tracta d'una estructura de planta rectangular d'uns 7 metres de longitud per uns 2'20 metres d'amplada i una alçada que oscil·la entre 1'50 i 2'10 metres en el seu punt màxim; la seva orientació és est-oest. Està adossada al marge, tot aprofitant el desnivell del terreny, els murs són de pedres desbastades lligades amb morter de calç i la coberta és de volta apuntada, feta amb lloses disposades a plec de llibre. Gran part de la superfície interior dels murs i de part de la volta està coberta per un revestiment de morter de calç. Les característiques constructives indiquen que es tracta d'una estructura destinada a dipòsit de líquids, probablement una cisterna de recollida d'aigua. Mostra vàries obertures: una boca d'extracció situada a la part més oriental de la volta, un petit orifici, probablement d'entrada, un esboranc a la banda més occidental i un pas en el mur sud. Aquesta obertura del mur sud constitueix l'actual accés a l'interior de la construcció, sembla probable que hagués estat realitzat per reutilitzar l'espai com a barraca. Podria tractar-se d'una construcció de cronologia baix-medieval i, segons la Carta Arqueològica, a l'indret es localitzaren restes d'un hàbitat medieval.

Es localitza en un indret proper a Can Planes, lloc ocupat en època medieval.

IPAC (2055) Fitxa 36/14132 de la Carta Arqueològica (CCAA)