Codonyot
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Emplaçament
    Ctra. BV-3002, al km. 10.5 camí direcció S-W cap a Caseta de l'Oliva. D'aquí camí est i trencall sud
    659

41.81395
    1.62414
    385722
    4630035
    08229 - 297
    XII-XIX
    En ruïna, sense coberta.
    Catàleg de masies (núm. 72)
    Sense accés
    08229A010001080000MB
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions modestes, possiblement d'origen medieval i actualment en ruïnes, molt ben emplaçada al cim d'un turonet proper a Roters. Se'n conserva el cos residencial de manera parcial fins a l'alçada de la coberta. És una edificació de planta quadrada que tenia planta baixa més un pis i golfes. Es tracta d'una construcció feta amb aparell de bona qualitat i homogeni, amb carreus més o menys escairats i disposats en fileres. No s'observa que hagi tingut diferents fases de construcció, però per la tipologia de l'obra podria ser força antiga, possiblement medieval. La façana principal, encarada vers llevant, s'ha esfondrat en bona part i només s'insinua l'obertura del portal. A la façana nord es conserva un finestral emmarcat amb llindes i brancals de pedra, i amb festejadors per la part de dins. A l'interior l'habitatge es distribuïa en dues crugies. La casa tenia una pallissa adossada al sud.

Informació facilitada per Josep M. Feixas, de Roters, i per Josep Bastardas

Els masos Roters i Codony apareixen en referències documentals anteriors al segle XII. Tenim el dubte, però, de si el mas Codony originari és l'actual Codony o el Codonyot. El Codonyot està molt ben situat al cim d'un turó i la construcció té un aspecte antic. Des de temps immemorials el Codonyot ha estat unida a Roters. Així, en un capbreu de Castelltallat fet pels ducs de Cardona l'any 1686 el mas Codony estava unit al mas veí de Roters i prestava un cens i carnelatge als ducs. Més recentment, la casa era habitada per masovers. A la primera part del segle XX era Miquel Dalmases Company (1913-2017). El va succeir un tal Jordana, que va marxar-ne pels volts de 1930. Després de la guerra civil de 1936 el propietari de Roters va ensorrar la teulada per evitar que s'hi refugiessin els maquis.