Codony
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Emplaçament
    Ctra. BV-3002, al km. 10.5 camí direcció S-W cap a Caseta de l'Oliva. D'aquí camí est i trencall sud
    611

41.81581
    1.6359
    386702
    4630225
    08229 - 291
    XVII-XXI
    En procés de rehabilitació
    Catàleg de masis (núm. 67)
    08229A010001280000MI
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions modestes, emplaçada vora el torrent anomenat la Rasa, força a prop de Roters i uns 2 km a l'oest de Claret de Cavallers. Actualment se'n conserva el cos residencial, mentre que la pallissa i un corral que hi havia adossat es van destruir en un dels darrers incendis forestals. El cos residencial és de planta rectangular, i consta de planta baixa més un pis i golfes. La casa té dos portals adovellats: una a la façana de migdia, situat a l'interior d'un porxo que ha estat refet en pedra l'any 2003. Antigament aquest porxo amb galeria superior era obrat amb maó i tenia una forma similar a l'actual. L'altre portal es troba a la façana nord. Antigament per aquest costat hi passava el camí i sembla que aquesta era l'entrada habitual. Fa uns anys es van enderrocar les dependències d'un celler que hi havia adossat a aquesta façana. I a l'angle nord-est hi havia el corral. Els murs de la casa són de pedra. A la façana de llevant es poden observar una diversitat de finestres de distribució irregular. Les antigues eren emmarcades amb maó i l'any 2003 foren remodelades. L'interior de la casa, que es distribueix en tres crugies, ha conservat força integrament la tipologia tradicional. També es conserven dues tines cilíndriques.

Llinda interior: 1661
    Informació facilitada per Josep M. Feixas, de Roters, i per Josep Bastardas

Els masos Roters i Codony apareixen en referències documentals anteriors al segle XII. Tenim el dubte, però, de si el mas Codony originari és l'actual Codony o el Codonyot. El Codonyot està molt ben situat al cim d'un turó i la construcció té un aspecte antic. Des de temps immemorials el Codonyot ha estat unida a Roters. Així, en un capbreu de Castelltallat fet pels ducs de Cardona l'any 1686 el mas Codony estava unit al mas veí de Roters i prestava un cens i carnelatge als ducs.
    A l'interior de la masia del Codony es conserven dues llindes del segle XVII. Al segle XIX el propietari era Josep Tarrés. Sobre aquest propietari s'explica que eren quatre germans de condició modesta que es dedicaven a fer boïgues. Un dia van trobar una olla plena de monedes d'or i Josep Tarrés va poder comprar aquesta masia. Entorn de 1920 la va vendre a Pere Soldevila Comellas, del mas Soldevila de Castelltallat. I a la dècada de 1980 fou adquirida pels propietaris de la masia veïna de Roters. Des dels volts de 1920 al Codony hi vivia una família de masovers. Ell es deia Manel Pinós i la seva dona Montserrat. Procedia de les terres de muntanya, amb gran tradició de fer remeis amb herbes. Per això va construir el forn de ginebró que hi ha vora la casa. L'oli de ginebró s'utilitzava sobretot per al bestiar, contra les paparres, però també amb persones per guarir dels cops. Aquests masovers s'hi van estar fins la dècada de 1970. La casa tenia també una teuleria i un viver al costat de la font del Codony. Des d'aquí es regaven els horts i l'aigua es canalitzava mitjançant una canonada de plom cap a un safareig que hi havia davant de la casa, on ara hi ha un petit cobert.