Cocó de la Creueta
Rellinars

Al marge de pedra seca del Fondo del Cisternot, proper al Coll de la Creueta.

XIX - XX
    Enderroc parcial, tot i que el marge de pedra seca el protegeix.
    Està situat en un marge de pedra seca d’un metre d’alçada, i la llinda superior amenaça de caure. El mur ja ha patit petits enderrocs.
    Observatori del paisatge_Wikipedra (Altres construccions: 2009)
    08178A009000090000OO
    Marc Malgosa Montserrat, Centre Excursionista de Rellinars

Cocó situat a mig metre del terra en el marge de pedra seca que trobem en el Fondo del Cisternot, molt proper al Coll de la Creueta. Pren forma de triangle rectangle, on els dos costats que formen l’angle recte mesuren 50 cm d’amplada i 40 cm d’alçada, amb una fondària aproximada de 30 cm.

S’hi pot accedir per la pista que ve del Coll de la Creueta direcció cap a Les Llobatones, entrant al bosc, el trobarem a uns 40 metres del Coll.

Un cocó és un armariet construït en una paret de pedra seca, ja sigui dins d’una barraca de vinya o en un marge d’una feixa. Acostuma a tenir prou profunditat per a guardar-hi eines llargues. També s’aprofitava per guardar-hi el càntir d’aigua mentre es feien feines de camp. Normalment destaquen per tenir disposada una llinda plana damunt la porta d’accés.

Element inventariat per l'Observatori del Paisatge de Catalunya dins el projecte Wikipedra de construccions de pedra seca, amb el codi número 2009.

Aquest element arquitectònic consta en el cadastre en terres del mas de Les Ferreres, parcel·la 9.

L’art i la tècnica que deriva de la pedra en sec, ha enginyat diferents tipologies constructives de caire patrimonial. És cert que les més conegudes són les barraques i els marges, però també podem trobar escales volades o escales de pedra, camins empedrats, arneres, trones o escocells, entre molts d’altres. És cert que la pedra seca, també forma part de la identitat del municipi.

- MALGOSA MONTSERRAT Marc, SAMPER GISPERT Marc i SOLER GIRONÈS Joan (2021). “Rellinars a les teves mans”, Guia excursionista i geogràfica. Edita Ajuntament de Rellinars.

- Mapa Topogràfic municipi de Rellinars, escala 1:7500 (2021), inclòs dins la guia excursionista i geogràfica de “Rellinars a les teves mans”.