Clot del Puig
Gaià

  Bages
  Sector sud-oest del terme de Gaià
  Emplaçament
  De la masia de la Plana camí direcció est uns 1.700 m i cap al sud.
  530

  Coordenades:

  41.92811
  1.90078
  408862
  4642379
  Número de fitxa
  08090 - 306
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Prehistòric
  Edats dels Metalls
  Segle
  X-VaC
  Estat de conservació
  Regular
  Estat de les restes arqueològiques desconegut
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  CCAA 1495
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08089A003090300000YE
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Jaciment que es coneix tan sols per troballes superficials i que correspon a un possible poblat de l'època del bronze final o primera edat del ferro. Es troba emplaçat en un tossal a l'oest del cim del Clot del Puig, un indret també anomenat Serrat Gran. Es tracta d'un lloc estratègic per les seves vistes sobre el riu Llobregat. És un lloc dominant, amb una àmplia panoràmica i de fàcil defensa, de característiques similars al poblat de Merlès. Aquest jaciment va ser identificat per Josep M. Badia, que va publicar una ressenya de la troballa el 1984. La ceràmica que Badia hi va recollir és del mateix tipus que Joan Serra Vilaró (arqueòleg de la primera meitat del segle XX) va trobar al poblat de Merlès, a Sant Pau de Pinós. Tot i ser ja al Berguedà, aquest poblat és força pròxim: uns 7 km al nord-est en línia recta, dins el terme municipal de Santa Maria de Merlès. En la ceràmica trobada al Clot del Puig la composició de la pasta dels vasos, les seves formes i les decoracions són iguals. Segons Josep M. Badia (1984), el Clot del Puig pertany al grup on només hi apareix aquesta ceràmica, pertanyent al bronze final o a la primera edat del ferro, i no se'n troba ja de més tardana. En el terme de Gaià hi trobem altres jaciments de característiques similars i dins del mateix horitzó cronològic, per exemple el de la Serra de Vilagaià.
  Cal dir que una mica més avall d'aquet serrat hi ha unes feixes de característiques ciclòpies, semblants a les que es troben en altres indrets del municipi: al turó que hi ha rere el mas Obradors o al turó de Santa Àgata. La cronologia d'aquestes obres planteja un interrogant important. En el cas del Clot de l'Oli probablement corresponen al moment d'expansió de la vinya al segle XIX, però en el cas del turó de Santa Àgata (on hi ha els jaciments ibèrics del castell de Gaià i de Tornamira) podrien tenir un origen molt més antic.

  BADIA I MASGRAU, J. M. (1984). "Dades històriques i arqueològiques entorn de Navàs". XXVI Assemblea Intercomarcal d'estudiosos (1981). Manresa: Centre d'Estudis del Bages, Vol. I. p.115-121.
  BADIA, Josep M (2016). "Història", Gaià, t'estimo. Reviu Gaià, Grup de Recerca, Gaià, p. 51
  DAURA, A.; GALOBART, J. (1982). L'arqueologia al Bages, Vol. I. (Les Fonts: Quaderns de recerca i divulgació; núm. 5), Col·legi de Doctors i Llicenciats, Manresa, p. 87.
  DAURA, Antoni; GALOBART, Joan; PIÑERO, Jordi (1995). L'Arqueologia al Bages. Centre d'Estudis del Bages, Monogràfics, núm. 15, Manresa. P. 99, 130