Claret dels Cavallers (església primitiva i cementiri)
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Claret dels Cavallers
    Emplaçament
    Ctra. BV-3002 (a Salo), al km. 4 pista direcció sud i després est cap al Semís i Claret de Cavallers
    584

41.82175
    1.64618
    387566
    4630871
    08229 - 339
    X-XVI
    Estat desconegut, però possiblement força arrasat
    08229A010002640000MZ
    Jordi Piñero Subirana

Possibles restes d'una primitiva església junt amb el seu cementiri al nucli de Claret dels Cavallers, que es troben uns 30 m al nord-oest d'on hi havia el castell. Concretament, en un petit promontori que sembla en part format artificialment, i que està situat al costat del turó on hi havia el castell. Ambdós turons estan separats per una vall que podria haver estat foradada també de manera artificial mitjançant l'extracció de pedra per a les construccions del castell. A l'entorn d'aquest promontori, sota el qual s'hi podria localitzar la primitiva església vinculada al castell, els propietaris de can Serra de Claret dels Cavallers hi han recollit en els darrers anys diverses restes òssies humanes, que podrien correspondre al cementiri. També hi ha localitzat com a mínim un enterrament amb lloses del tipus cista. Al segle XVII hi ha constància que s'ordenà la construcció d'un cementiri nou, que és el que actualment es troba al costat de l'església. Això indicaria que fins aquella data hi havia un altre cementiri. L'actual església de Sant Pere de Claret dels Cavallers és una obra dels segles XV-XVI, tot i que probablement amb parts d'origen romànic.

Notícies orals facilitades per Pere Vidal

BENET, Albert; DUOCASTELLA, Anna M. (1988). "Sant Mateu de Bages", Història del Bages, Manresa, Parcir Edicions Selectes, p. 403 - 418.
    FÀBREGA ENFEDAQUE, Albert; SERRA SELLARÈS, Francesc (2008). "Claret dels Cavallers (Sant Mateu de Bages)", Dovella, núm. 96 (estiu, 2008), Manresa, p. 5-19.