Claret de la Serra
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Salo
    Emplaçament
    Ctra de Salo (BV-3002) al km. 6,2 camí N cap a Mejà i continuar des de cal Roges camí E i N-W 1500 m
    600

41.86223
    1.66146
    388905
    4635346
    08229 - 429
    XIII-XX
    Estructuralment estable però en estat d'abandó
    Catàleg de masies (núm. 2)
    002009200CG83F0001SW
    Jordi Piñero Subirana

Masia de grans dimensions, d'origen medieval, emplaçada al cim d'un turó rocallós i gairebé encastellat, en una posició dominant en el context de la serra de les Garrigues, ja al nord del terme de Salo. El conjunt és format per un gran cos residencial (de planta irregular i amb planta baixa i dos pisos), que té cossos adossats a la part davantera i posterior, amb coberts aïllats també al sud i est. La construcció originària queda pràcticament coberta pels cossos adossats, sobretot el que es va construir el 1858 davant de la façana principal i que forma un petit habitatge independent, amb un petit pati interior. És en la façana lateral que dóna al sud-oest on són més visibles les característiques d'aquest cos originari, fet amb un parament de qualitat, amb carreus més o menys escairats i amb poques obertures. Les finestres són emmarcades amb llindes i brancals de pedra. Les altres dues façanes queden pràcticament cobertes per la vegetació. El cobert allargat de migdia acull quatre tines. Al sector de llevant s'aixeca una magnífica construcció (del 1743) corresponent a la pallissa, oberta en la cara que dóna a una esplanada on hi havia l'era. Als seus costats hi ha altres coberts de moderna construcció fets amb totxo.

Uns 150 m a l'est es conserva un interessant pou, de gran profunditat, situat al costat del camí.
    A la pilastra de la pallissa: 1743
    A la llinda del portal del cos de llevant: 1858

Els propietaris d'aquest mas d'origen medieval eren els Claret, una família que amb diferents branques també trobem a Claret dels Cavallers, Claret dels Pagesos (actualment Claret de Figuerola) i Cellers al voltant del segle XIII, però la seva genealogia en aquests moments no està del tot aclarida. Segons un document de 1309, el cavaller Bernat de Claret, fill de Ferrer de Claret dels Pagesos, vivia a la parròquia de Santa Margarida de Mejà i, per tant, segurament a Claret de la Serra (FÀBREGA, 2008: 7). Per la seva banda, Josep BASTARDAS (2014) considera que la família Claret tenia lligams amb el Bernat de Claret que a finals del segle XII fou comanador de la comanda templera de Gardeny (Montsó) i un personatge molt destacat dins l'orde del Temple.
    A Claret de la Serra la família dels Claret hi va subsistir fins ben entrat el segle XIX. A principis d'aquest segle es produí un casament de la pubilla, Maria Claret, amb l'hereu del mas Genovès, situat al nucli de Salelles (Sant Salvador de Guardiola). Es deia Pere Genovès i havia nascut el 1798. Amb aquest casament el patrimoni dels dos masos quedà unit, i des d'aleshores fins a l'actualitat els hereus van passar a dir-se Genovès i residien en el mas de Salelles. Gràcies a l'arbre genealògic fet per la família Genovès sabem que els següents hereus foren: Pere G., nascut el 1824 i casat amb Joanna, de Fals; Domingo G., nascut el 1881 i casat amb Rosa Llucià, de Viladecavalls. Ja a començament del segle XX, Josep Genovès Llucià (1876-1952) es casà amb Dolors Miralpeix Rocadesnbosch (1894-1981). Més recentment, el matrimoni entre Josep Genovès Llucià i Dolors Miralpeix Rocadenbosch va tenir dues filles. La gran es casà amb un advocat de Manresa posseïdor d'un ampli patrimoni en aquesta ciutat i s'hi instal·là a viure. La germana petita, Dolors Genovès Miralpeix, va heretar la casa i les propietats de Salelles i de Mejà. Es casà amb un pubill, i la seva filla és Francina Ramonet Genovès, l'actual propietària.

BASTARDAS, Josep (2014). De les terres de Domenic als termes de Castelltallat, Fals i Camps. Una visió històrica sobre els dominis senyorials d'aquest territori des de l'època carolíngia fins a l'època moderna (ss. X-XVI). Treball inèdit.
    FÀBREGA ENFEDAQUE, Albert; SERRA SELLARÈS, Francesc (2008). "Claret dels Cavallers (Sant Mateu de Bages)", Dovella, núm. 96 (estiu, 2008), Manresa, p. 6.7.