Cal Fuster de Roquerols
Sant Mateu de Bages

    Bages
    Demarcació de Salo
    Emplaçament
    Carretera de Salo (BV-3002), al km. 9,2 trencall direcció sud-oest uns 400 m.
    467

    Coordenades:

    41.84322
    1.6361
    386767
    4633269
    Número de fitxa
    08229 - 430
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Popular
    Contemporani
    Segle
    XIX-XX
    Any
    1876
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Catàleg de masies (núm. 23)
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    08229A012000340000MG
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Casa rural de dimensions modestes emplaçada, juntament amb la de Roquerols, en una esplanada vora la riera de Salo. Consta d'un cos residencial de planta rectangular (de planta baixa més un pis) amb un cobert d'orientació esbiaixada adossat a ponent i un cos més baix adossat a llevant. La façana principal, encarada vers el sud-est, presenta una estructura molt simple, amb un portal lateral i tres finestres al pis superior emmarcades amb maó. Modernament s'hi ha habilitat una escala que dóna accés directament al primer pis. Tots els murs són arrebossats amb ciment i només queden visibles les pedres cantoneres. Els baixos de la casa s'han habilitat per acollir un restaurant.

    Pedra encastada a la façana de ponent: José Casas y Jibert año 1876
    Informació oral facilitada per M. Àngels Montalà Coma

    L'origen de les tres cases que hi havia al sector de Roquerols (la coneguda amb el mateix nom de Roquerols més cal Fuster de Roquerols i cal Perico de Roquerols) tenen el seu origen en una serradora que els amos del poderós mas de les Cases de Matamargó (Pinós) van instal·lar en aquest lloc al voltant de 1876. Cal dir que els Casas posseïen diversos masos en aquesta zona. Era una de tantes serradores que funcionaven, mitjançant una roda hidràulica, a les ribes de la riera de Salo. La serradora va funcionar fins a la dècada de 1960, però després del seu tancament els amos van desmuntar les instal·lacions, se'n van emportar les peces i actualment no en queda cap rastre.
    Roquerols és la casa més gran i situada en una cota més alta, ja que era on vivia algun membre de la família Casas. A cal Fuster hi ha una pedra amb inscripció del 1876 que fa referència a Josep Casas i Gibert. Es tracta d'algun membre d'aquesta família que devia ser l'impulsor de les cases. En les altres dues, més petites, hi vivien treballadors de la serradora. Entorn de 1965 Anselm Montalà Tristany i la seva esposa, Maria Coma Serra, van establir-se com a masovers a cal Fuster de Roquerols. Al cap d'uns anys van comprar les tres cases al que aleshores n'era el propietari, Ramon Casas Boladeras. Anselm Montalà portava una granja i feia també de transportista amb un camió. Entorn de 1992 Maria Coma i la seva filla, M. Àngels Montalà Coma, van obrir un restaurant a cal Fuster de Roquerols que encara està en actiu. Per això van adaptar els baixos de la casa, mentre que actualment la seva residència és a Roquerols. Pel que fa a cal Perico de Roquerols, fins la dècada de 1970 encara era habitada per uns llogaters. Més endavant fou enderrocada i actualment no en queden pràcticament rastres.

    GRUP SOLUCIONS MANRESA (2009). Pla especial del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de Sant Mateu de Bages. Ajuntament de Sant Mateu de Bages (núm. 23).