Cisterna de l'Esquerrà
Olesa de Bonesvalls

GR-5, camí d'Olesa a Can Grau. 08795 OLESA DE BONESVALLS
    A prop del GR-5, al fondo de la Boixosa.

XIX ?
    Parets mig ensorrades per la part superior.
    Cortés Elía, Mª del Agua

Es troba dins el terme del Parc Natural del Garraf, al camí que des de la depuradora, al peu de l'Hospital, porta a Can Grau, al terme d'Olivella. El trobem a l'esquerra del camí, després de l'avenc de l'Esquerrà i al costat del corral de l'Esquerrà. És una cisterna de considerables dimensions, aproximadament de 3 metres de diàmetre i uns 5 metres de profunditat en la que s'acumula aigua de la pluja que s'utilitzava per abeurar als ramats. Les parets estan fetes de pedra posades sense forma i de mides petites. Hi ha una canalització que surt de la cisterna feta amb pedra i maó que té la finalitat de portar l'aigua que cau sobre les roques del voltant i omplir-la d'aigua de la pluja, i té la característica que manté l'aigua sempre. Les parets de la cisterna són de pedra seca i un costat és més alt que la resta que queda a ran del nivell del terra.

Desconeixem el moment de construcció de la cisterna. Es troba a la propietat del mas de l'Esquerrà, igual que un altre pou, el maset, l'avenç i el corral, dins el parc Natural del Garraf. Els de ca l'Esquerrà eren propietaris que tenien la casa pairal a la zona de l'Hospital, al carrer Hospital (entre ca l'Escalat i cal Xacó), portaven el cognom Mitjans. Fins al fogatge de 1652 no surt un Mitjans a Olesa, fet que ens mostra que aquesta hisenda deu datar de mitjans del segle XVII. Mitjans és un cognom que es fa freqüent a Olesa a partir d'aquest segle, ja que el del Mas Badell i el mas Milà de la Corbatera també el portaren aproximadament des de finals del segle XVIII.

ESTRADA, D.; ESTRADA, S.; FARRÉ, P.; MITJANS, M.; ROSs, D.; ROS, N.; ROS, R.; SOLER, J. (2005). Petjades Històriques. Recull de construccions rurals en pedra seca i altres curiositats naturals al terme d'Olesa de Bonesvalls. Grup de Recerca Olesa Rural. Edicions Andana, Vilafranca del Penedès.