Cisterna de la Vinya de Gordey
Vilassar de Dalt

Al capdamunt del tros de Domènech, prop del camí de Sant Sebastià a Can Boquet

XIX - XX
    Caldria netejar el seu interior i reforçar parcialment la coberta.
    Jordi Montlló Bolart

Cisterna de recollida d'aigües pluvials, de planta rectangular (1'60 x 3'50), amb una profunditat d' 1'20 m. Està construït aprofitant el desnivell d'un marge, amb murs i el sostre fets de maons i arrebossats. La coberta és de superfície plana. Està ubicat en una antiga vinya, on amb l'abandonament del cultiu s'hi ha desenvolupat un bosc de pineda de pi pinyoner i alzina. A causa de la neteja del sotabosc, s'han deixat al descobert totes les estructures i s'ha pogut detectar unes canals fetes d'obra a cada costat de la cisterna per tal d'aprofitar l'aigua d'escorrentia procedent de les pluges.

Aquesta cisterna té un paral·lelisme amb altres tipus de construccions molt semblants localitzades durant l'elaboració del Mapa de Patrimoni d'Alella (núm. d'element 08003/174; 08003/169)

Aquestes estructures eren de gran importància en el conreu de la vinya en segles passats, sobretot en indrets on no hi ha torrenteres que portin aigua o fons naturals. Les cisternes, són una mostra de l'enginy dels vinyataires o pagesos que a base d'observació, construïen en indrets estratègics per tal d'aprofitar l'aigua procedent de la pluja o conduint-la a través de mines.

MONTLLÓ, Jordi i FONT, Josep (2007). Inventari d'arquitectura rural i popular d'Alella. Inèdit.
    MONTLLÓ, Jordi (2011). Mapa del Patrimoni Cultural i natural d'Alella. Diputació de Barcelona.[consulta on line http://patrimonicultural.diba.cat/index.php?codi_ine=08003 del 18 d'abril de 2015]