Cisterna de la premsa de cal Rogent
Collbató

Passeig Mansuet, 3
    A l'interior de la casa

Va ser restaurada l'any 1920 i més recentment va ser netejada i rehabilitada com a celler.
    Assumpta Muset Pons

Cisterna de recollida de les aigües pluvials, excavada al tapàs i a sota mateix del cobert on hi havia hagut la premsa de l'oli de cal Rogent, a les Parellades. És de planta irregular i està formada per dues galeries estretes, de 4.5 m d'alçada, en forma de "T", amb tres petits annexes laterals i volta de catenària, oberta durant el procés d'excavació i formada pel mateix tapàs. Les parets estan arrebossades i no tenen cap esquerda. El terra està lleugerament inclinat i al final de la cisterna hi ha un xupet de decantació. A terra hi ha algunes afloracions de conglomerats més durs que el tapàs. L'aigua hi entrava per un forat que hi ha a la part de dalt, procedent d'un reguerot o clavaguera que recollia l'aigua que s'escorria de la muntanya de Montserrat (partides dels Graus i el Pujolet) i que transcorria entre les cases del carrer Amadeu Vives i la Parellada del Rogent. L'aigua queia a l'interior d'una primera cisterna, on tenia lloc el procés de decantació, i que encara està en ús. Des d'allà saltava a aquest altre aljub, d'on s'extreia per dues boques: una que donava a l'exterior de la premsa i una altra que quedava a l'interior.

Ara s'utilitza com a celler.

Possiblement va ser construïda per proveir d'aigua el trull de cal Rogent, tot i que també podria ser anterior. A la paret de la cisterna hi ha un grafit amb la data de 1920 escrit amb llapis i, que es deu correspondre amb alguna restauració o neteja que es devia fer aquell any.