Central hidroelèctrica de Can Riera Moliner
Montseny

  Vallès Oriental
  Can Riera Moliner
  Emplaçament
  Pel camí que va a la masia, poc abans d'arribar-hi a la dreta.

  Coordenades:

  41.774081513121
  2.3921698407411
  449483
  4624872
  Número de fitxa
  08137 - 173
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1951
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  002513600DG42F0001ZR
  Autor de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

  La central hidroelèctrica està situada a tocar del riu Tordera. És un edifici de planta rectangular que s'obre a la part frontal amb un portal de grans dimensions emmarcat amb pedra. També estan emmarcades amb pedra totes les obertures que hi ha a les façanes laterals i posteriors, algunes d'elles agrupades de tres en tres. A la façana hi ha una orla pintada on hi consta: "AQUA FLUENS VITA EST". El tractament exterior dels murs és arrebossat i pintat, amb un sòcol i les cantonades amb pedra. El ràfec està acabat amb cabirons.

  La Central Hidroelèctrica es va començar a construir a mitjans del segle XX a la finca de Can Riera Moliner. Es tractava de la primera iniciativa per portar subministrament elèctric al poble de Montseny i per això va ser visitat pel governador civil de la província. Per fer front a les despeses de la construcció, es va crear una Associació de contribuents, a qui l'Ajuntament va fer una bestreta perquè poguessin tornar per quotes la despesa. El 31 de juliol de 1951 l'Ajuntament va fer la concessió del subministrament elèctric a l'empresa Energia Elèctrica de Catalunya, qui hi va instal·lar inicialment 5 bombetes de 40 wats. El mateix any, l'empresa Trinxet va començar a construir la instal·lació, que va ser inaugurada solemnement durant la festa major del mateix any, el 26 d'agost, pel governador civil i el president de la Diputació.

  Inventari del Patrimoni Arquitectònic del Parc del Montseny. Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona  (1997).

  PORTALS, J. (2004). Montseny: història d’un poble. Arenys de Mar: Els llibres del Set-ciències.