Central de la Farga Guardiola de Berguedà

  Berguedà
  Plaça de La Farga 09. 08694 (Guardiola de Berguedà)
  A l'era de la farga al costat de l'Hotel-restaurant de "Casa Duaner" al passeig del Bastareny.
  720,6

  Coordenades:

  42.23453
  1.87789
  407411
  4676426
  08099-89
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  XX
  1915
  Esteve Casademont
  Bo
  Les façanes que miren a la placeta de la farga han perdut part del revestiment.
  Física
  Si núm. 685. IPIC (Inventari de Patrimoni industrial de Catalunya)
  Fàcil
  Altres
  Privada
  7466203DG0776N
  Pere Cascante i Torrella

  Antiga central hidroelèctrica construïda per Esteve Casademont per abastir la fabrica de Torras-esteva sociedad anónima", i encara avui en funcionament. Està adossada a l'antiga farga per la part sud damunt del canal de desguàs. Es tracta d'una construcció de planta rectangular composta per un soterrani on hi ha els carcabans construïts mitjançant dues voltes de maó pla i rajola catalana i dos pisos separats per forjats de fusta i coberta a tres vessants amb teula ceràmica àrab i el carener orientat a ponent. Presenta dos nivells sobreposats d'obertures formades per files de tres finestres a cada pis. L'aparell és de maçoneria i maons a les cantonades i marcs de les obertures. A l'interior hi ha la sala de les turbines amb l'alternador per a produir electricitat i a la part superior l'arribada del canal i el salt d'aigua.

  Central que encara avui està en funcionament i que aprofita les instal·lacions de l'antic molí i farga com ara el canal, la presa de captació i part del salt.

  El 1915 Esteve Casademont de la societat "comercial Torras-Esteva, Sociedad anònima" domiciliada a la vila de Guardiola i representat per Isidre Boix i Vall honesta compra les velles instal·lacions del molí i farga per emprar-los a l'ús d ela fàbrica de teixits, juntament amb la central del collet i l'antic molí de Bagà (baganense). L'ús i vida de la Central perdura fins a l'actualitat on encara es manté en funcionament.

  CASAS SOLER, QUIM (2004). "La pagesia i lèpoca preindustrial" a Erol, Suplement 3. p-10-15. . COBOS GUIXÉ, XAVIER; PASTOR HERNÀNDEZ, CARLES (2011). Guardiola de Berguedà. Records d'un instant. Zenobita edicions. CULELL ALTIMIRAS, JOAN ( 2004). Inventari de Patrimoni Industrial de Catalunya. Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya