Cementiri municipal Martorell

Baix Llobregat
Camí del Riu, s/n

Coordenades:

41.46861
1.91687
409555
4591345
08114-117
Patrimoni immoble
Conjunt arquitectònic
Contemporani
Neoclàssic
XIX
Josep Ros i Ros
Bo
Inexistent
Fàcil
Social
Pública
Ajuntament de Martorell. Plaça de la Vila, 46. 08760 Martorell
Dídac Pàmies Gual. SPAL

El cementiri és un recinte delimitat per una tanca d'obra. La part sud és la més antiga mentre que la nord és fruit d'ampliacions. A la façana de llevant de la tanca que està decorada, hi ha la porta d'accés amb una reixa metàl·lica amb les lletres C i M. A l'interior cal destacar la presència de la capella i de tombes i sepulcres, essent el de la Família Bové, obra de Josep Ros i Ros, el més important. Al costat de la porta d'accés hi ha sis xiprers (tres a cada banda). A l'interior també hi ha arbres de gran tamany.

La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa A1 06 BPU-02.EA del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Martorell, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

L'Antic cementiri de Martorell estava situat a la plaça de l'església. Fou l'alcalde Ramon Bultó, que tenia una casa a dita plaça , que va cedir l'any 1851 l'anomenat camp de les Pereres , al nord de l'església de Santa Margarida, per tal d'ubicar-hi l'actual cementiri. El 26 de Juliol de 1852 varen ser beneïdes les terres del nou cementiri. El primer en ser sepultat va ser un fill de Félix Salvay Basté de 10 anys que va morir al dia 27 del mateix mes de juliol.

PÉREZ FARRIOLS, J., ET ALII. Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals i disposicions de protecció per al POUM de Martorell. Ajuntament de Martorell i Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. 2014.