Cementiri de Salo
Sant Mateu de Bages

Poble de Salo. Demarcació de Salo
    Carretera de Salo (BV-3002) al km. 8,6 sortida a Salo.

Ajuntament de Sant Mateu de Bages
    Jordi Piñero Subirana

Cementiri del poble de Salo, que està adossat a l'església parroquial pel costat sud. Forma un recinte de planta més o menys quadrada amb el portal d'accés a l'est, encarat a l'únic carrer del poble. El portal és simple i té una creu de pedra a la part superior. La llinda té la següent inscripció: SURGITE MORTUI ET VENITE AD JUDICUM. JUAN DUOCASTELLA ALBAÑIL. AÑO 1881. La sentència bíblica en llatí es refereix al fet de posar-se en peus entre els morts per anar cap al Judici Final. A l'interior del recinte trobem tres galeries amb nínxols i un petit jardí central amb quatre xiprers.

Entorn de la dècada de 1870 es va impulsar la construcció de cementiris allunyats dels nuclis urbans en la majoria de poblacions, entre d'altres motius per raons d'higiene. En el cas de Salo, segons la mateixa inscripció del portal, el nou cementiri es va inaugurar l'any 1881 i el lloc escollit va ser al costat mateix de la mateixa església, ja que es devia considerar que les poques cases que aleshores conformaven el nucli del poble no es veien afectades en aquest sentit. El paleta que va fer l'obra fou Joan Duocastella.