Cementiri de l'Estany. Tancat- Porta del cementiri
L'Estany

  Moianès
  Camí del cementiri, s/n
  Emplaçament
  A uns 500 m al nord del nucli urbà.
  898

  Coordenades:

  41.87202
  2.11208
  426317
  4635948
  Número de fitxa
  08079 - 46
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si IPA 16475
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de l'Estany
  Autoria de la fitxa
  Anna Chàvez Calm - Isidre Pastor Batalla

  Mur popular, característic de la Catalunya interior, amb coronament a dos vessants. El mur queda rematat a la pilastra de l'entrada amb un progressiu aixecament del mur. L'ornamentació superior de la porta tanca perfectament el conjunt. La porta fa un metre d'amplada per uns dos metres d'alçada i és treballada en ferro, s'obre per la seva meitat. Trobem annexada a la part superior de la porta, fet amb el mateix material, la data de 1883
  La porta, en forma de reixa, és ornamentada per unes sagetes verticals. A la part superior té una ornamentació floral als extrems, i al mig elements al·legòrics a la mort treballats també en ferro (calaveres, rellotge de sorra i un sol). El conjunt és coronat per una creu.

  A l'interior del Cementiri trobem algunes làpides de cert interès.

  El trasllat del cementiri des del poble als afores es féu a la dècada del 1880, coincidint amb la construcció de la carretera. La reixa porta la data de 1883. Sembla que la porta és obra d'un ferrer de l'estany, ja que al poble es troben obres similars, treballades en ferro, i que corresponen a la dècada del 1880.