Cementiri de Grevalosa
Castellfollit del Boix

Obaga de Grevalosa. Grevalosa
    Emplaçament
    Des de Castellfollit agafar el camí de Can Vidales. Passat Cal Climenç a l’esquerra cap a Grevalosa.
    732

41.69307
    1.65396
    387989
    4616574
    08059 - 263
    XII-XX
    Bisbat de Vic. Carrer Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El cementiri de l’església de Santa Cecília de Grevalosa es troba situat a migjorn de l’església. Correspon a un espai delimitat per un sòcol de pedra irregular a d’aproximadament 2 m d’alçada amb una reixa metàl·lica al damunt. L’interior és un espai sense pavimentar amb dues petites construccions d’obra, de planta rectangular, que acullen els nínxols distribuïts en tres nivells. L’accés al cementiri es troba situat a la façana nord, a l’esquerra de l’església. El portal d’accés és adintellat amb els brancals de grans blocs de pedra ben escairats. Damunt la llinda hi ha una creu de ferro amb una placa on hi figura: Aturat aquí y prega per los difunts.

L’església de Santa Cecília es troba situada dins l’antic terme de Grevalosa, documentat des de l’any 955. Va dependre del monestir de la Portella, a través del priorat de Sant Pere del Mont. Molt aviat va adquirir la categoria de parròquia, la qual va perdre al segle XIX quan fou unida a la parroquia de Castellfollit del Boix. La parròquia de Grevalosa apareix documentada l’any 1553 i l’any 1295 ja es documenta pròpiament l’església de Santa Cecília de Grevalosa juntament amb el cementiri. A partir de l’any 1685 el priorat de Sant Pere del Mont s’havia convertit en capella de la parròquia de Santa Cecília i ja no depenia de cap monestir.